• vrijdag 22 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

‘Tekort aan biologische eieren kwestie van tijd’

| snc.com | Door: Redactie

„De verkoop van eieren loopt momenteel in alle segmenten lekker door. De vraag naar eieren is de eerste week van januari altijd laag. Desondanks liepen alle eieren vorige week wel weg. Dit toont aan dat de vraag goed is”, zegt Wim Thomassen. Het Europese tekort aan eieren blijft zeker tot Pasen bestaan en mogelijk ook nog daarna, voorspelt hij. Ook voor biologische leghennenhouders gloort er hoop. Nu de biologische leghennenstapel in Nederland en Duitsland drastisch gedaald is, moet er een keer een tekort aan biologische eieren ontstaan, volgens Thomassen.
Thomassen regelt sinds september de verkoop van eieren voor de Unie

van Pluimvee Producenten (UPP) en verkoopt namens Biomeerwaarde Ei al jarenlang biologische eieren aan pakstations en supermarkten. Hij heeft hierdoor veel inzicht in de eiermarkt.

„De eerste week van januari is altijd rustig wat betreft de eierafzet. Vrijwel geen consument legt zijn koelkast dan vol met eieren. Vlak voor kerst kopen consumenten massaal voedingsmiddelen in waaronder eieren die ze met kerst en de week daarna consumeren. Dan is er altijd extra vraag naar eieren. De eerste week van januari moeten die voedingsmiddelen nog opgegeten worden. Hierdoor hoeven pakstations in die week minder eieren af te zetten”, legt Thomassen uit.

„Desondanks liepen alle

eieren vorige week wel weg”, blikt Thomassen terug. Dit toont volgens hem aan dat de vraag goed is. „Dat is andere jaren wel eens anders geweest. In andere jaren bleven pakstations de eerste week van januari ook weleens met veel voorraden zitten.”

Biologische eieren
Biologische eieren blijven het zorgenkindje. Door de economische crisis is de vraag naar biologische eieren flink gekelderd. Daarbovenop is de kostprijs van een biologisch ei vooral vanwege de enorm gestegen voerkosten sterk gestegen. Als gevolg daarvan ontvangen biologische leghennenhouders al maanden een eierprijs die (ver) onder hun kostprijs ligt. Dat is in de eerste twee weken van het nieuwe jaar niet anders.

„Biologische eieren lopen allemaal wel weg, maar de uitbetalingsprijs aan leghennenhouders is te laag. Ik hoorde onlangs van Duitsers die actief zijn in de legsector dat er in Duitsland het afgelopen jaar veel biologische leghennenhouders tijdens de lopende ronde zijn omgeschakeld naar gangbaar. Hierdoor is de Duitse biologische leghennenstapel met 500.000 tot 1.000.000 hennen gekrompen. In Nederland zijn er ook een paar honderdduizend minder biologische leghennen minder doordat leghennenhouders het afgelopen jaar tijdens de lopende ronde zijn omgeschakeld, (veelal) naar scharrel. In beide landen samen zijn er misschien wel een miljoen minder biologische leghennen dan begin vorig jaar. De biologische leghennenstapel van Nederland en Duitsland samen bedraagt ongeveer 9 tot 10 miljoen hennen, schat ik in. Als er dan 1 miljoen minder hennen zijn, praat je wel over 10 procent.”

Nu steeds meer biologische leghennenhouders gangbare leghennen houden, moet er een keer een tekort aan biologische eieren ontstaan, stelt Thomassen. „Biologische leghennenhouders worstelen nu met de vraag of ze na de zomer biologische leghennen moeten opzetten – die ze de komende maanden moeten bestellen. Ik vind dat een lastige vraag. Theoretisch gezien zou je zeggen dat er na de zomer een tekort aan biologische eieren moet zijn. Zeker nu er in Nederland en Duitsland zo’n 10 procent minder biologische leghennen zijn opgezet. Maar of dat in de praktijk zo is, hangt af van wat de consument gaat doen. Gaat de consument straks na de zomer weer meer biologische eieren kopen? Of nog niet? Dit hangt er onder meer vanaf hoe de kosten van levensonderhoud zich ontwikkelen. Hoe de oorlog in Oekraïne verloopt, is hier dan weer van invloed op. Het antwoord op deze vragen heb ik niet. Als biologisch leghennenhouder zou ik met de afnemer van mijn eieren meermaals overleggen of hij minimaal een kostendekkende prijs kan bieden voor biologische eieren. In de huidige markt ligt de kostprijs van een biologisch ei rond de 18 cent. Hoe de biologische voerprijs zich ontwikkelt en daarmee de kostprijs van een biologisch ei weet ik echter ook niet. Voor een biologische leghennenhouder is het erg lastig welke keuze hij moet maken. Of hij biologische leghennen moet opzetten na de zomer of een ronde gangbare leghennen?”

‘Leghennenhouder kan snel schakelen’
Een leghennenhouder heeft ten opzichte van een andere biologische boer als voordeel dat hij snel kan schakelen tussen biologische of gangbare leghennen, zegt Thomassen. „In Frankrijk is de afzet van biologische voedingsmiddelen door de economische crisis eveneens fors geslonken. Veel akkerbouwers en melkveehouders in Frankrijk stapten het afgelopen jaar over op gangbaar. Zij kunnen niet direct weer omschakelen naar biologisch. Het duurt volgens mij twee tot drie jaar voordat hun landbouwgrond weer als biologische grond gebruikt mag worden. Bij leghennen blijft de landbouwgrond biologisch, maar in plaats van biologische leghennen mogen ze ook scharrelhennen opzetten of tijdens de lopende ronde switchen naar gangbaar. Dan kunnen ze de hennen gewoon gangbaar voer verstrekken, wat in de huidige markt veel goedkoper is. De grond blijft dan nog biologisch. Hun scharrelhennen komen immers niet buiten.”

Vrije uitloop
Vrije-uitloopeieren lopen momenteel vlot weg omdat er door de lange ophokplicht zo weinig zijn, weet Thomassen. „Vrijwel alle leghennenhouders die vrije-uitloophennen kunnen opzetten, doen dat ook. De eerste 16 weken kunnen deze leghennenhouders hun eieren als vrije-uitloopei verkopen en de weken daarna als scharrelei. Een leghennenhouder kan heel makkelijk schakelen. Nu de scharreleierprijzen al geruime tijd op een hoog niveau liggen, is dit voor hen ook interessant. Met de huidige scharreleiprijzen kan een vrije-uitloopleghennenhouder uit de voeten.”

Afhankelijk van de wereldmarkt
Het afgelopen jaar teisterde de vogelgriep alle werelddelen hevig. Zuid-Amerika bleef eerst nog gevrijwaard, maar eind vorig jaar dook het virus ook daar op. Door de vele vogelgriepuitbraken wereldwijd is het wereldwijde en Europese eieraanbod lager dan in andere jaren. De industrie trekt al maanden aan de eieren. Als gevolg hiervan liggen de Nederlandse kooi- en scharreleinoteringen al maandenlang op een hoog niveau.

De afgelopen weken waren er gelukkig geen vogelgriepuitbraken op pluimveebedrijven in Nederland. In de omringende landen van Nederland trof het virus nog wel regelmatig pluimveebedrijven. „In Duitsland, Frankrijk en Polen vonden de afgelopen weken regelmatig vogelgriepuitbraken op legpluimveebedrijven plaats. De Verenigde Staten is wereldwijd een grote producent en exporteur van eieren en heeft daardoor veel invloed op de wereldmarkt. Daar duikt de vogelgriep ook nog regelmatig op. De Amerikaanse eierproductie is hierdoor aanzienlijk minder”, stipt Thomassen aan.

„De algehele verwachting is dat de vogelgriep de komende tijd wereldwijd parten blijft spelen. Het gevolg is dat het wereldwijde eieraanbod laag blijft en de eierprijzen op niveau blijven. Hoe de vogelgriep zich wereldwijd ontwikkelt, kan ik niet overzien. Maar met de kennis van nu verwacht ik dat de Nederlandse eierprijzen zeker tot Pasen op niveau blijven en mogelijk ook daarna. Zeker als de vogelgriep wereldwijd om zich heen blijft slaan.”

Extra aflossen?
Wanneer Nederlandse leghennenhouders mooie winsten draaien, kunnen ze extra aflossen, investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen of geld reserveren voor mindere tijden. Nieuwbouw lijkt door de stikstofmaatregelen vrijwel onmogelijk.

Thomassen hoorde de afgelopen tijd dat ook meerdere legpluimveehouders ervoor open staan hun bedrijf op te laten kopen voor een acceptabel bod. „Meerdere leghennenhouders die op leeftijd zijn en geen opvolger hebben, staan open voor opkoop. Hoeveel dit er exact zijn, heb ik niet in beeld, maar het is geen enkeling.” Uit eerdere onderzoeken onder boeren bleek dat varkenshouders mede gezien de lagere rendementen meer oren hebben naar opkoop dan leghennenhouders. Uit deze onderzoeken blijkt dat pluimveehouders de minste interesse hebben in opkoop van alle sectoren. De onderzoekers noemen de goede rendementen en vooruitzichten met pluimvee als reden hiervoor.

‘Draait technisch veel lastiger bij biologische leghennen na voer-eis’
Biologisch leghennenvoer moet sinds 1 december vorig jaar uit 100 procent biologisch geteelde grondstoffen bestaan. De tijdelijke regeling dat 5 procent van de grondstoffen gangbaar mocht zijn, trok het ministerie van LNV in.

„Bij veel biologische leghennenhouders loopt het niet makkelijk nadat het voer 100 procent biologisch moet zijn. Heel veel koppels leghennen krijgen problemen, zoals darmontstekingen en verhoogde uitval”, zegt Thomassen. Dit kan volgens Thomassen ook een reden zijn voor biologische leghennenhouders om tijdens de ronde om te schakelen naar gangbare leghennen. Sommige biologische leghennenhouders schakelen om naar gangbaar, wanneer hun hennen tussen 40 en 50 weken oud zijn, weet Thomassen.

BRON: pluimveeweb.nl


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Redactie