• woensdag 05 February 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

SURINAME ZET BELANGRIJKE STAP RICHTING CFATF-NALEVING MET AANNEMING WETTEN

| united news | Door: Redactie

Auteur: Wilfred Leeuwin.

Suriname heeft een belangrijke stap gezet in de richting van het voldoen aan de aanbevelingen van de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF) met de aanneming van twee wetten: de ‘Anti Moneylaundering en Terrorisme Financiering’ (AMTW) wet en de ‘Internationale sancties’ wet.

Beide wetten werden met algehele 39 stemmen goedgekeurd door de Nationale Assemblee (DNA).

De aanname van deze wetten was niet zonder slag of stoot. De oppositie stemde weliswaar mee, maar benadrukte dat dit was om te voorkomen dat Suriname op een zwarte lijst van landen komt die niet voldoen aan de internationale normen voor het bestrijden van witwassen

en terrorismefinanciering.

Suriname heeft tot december van dit jaar de tijd om een reeks van 16 wetten in lijn te brengen met de 40 aanbevelingen van de CFATF, die zijn opgenomen in het National Risk Assessment (NRA). Tijdens de parlementaire behandeling, die enkele weken in beslag nam, werd de vrees geuit dat de deadline niet gehaald zou worden. De oppositie wijt dit aan onkunde en laksheid van de regering. Assembleevoorzitter Marinus Bee (ABOP) hoopt echter dat alle betrokken instanties zich inspannen om de deadline te halen.

Of Suriname daadwerkelijk voldoet aan de CFATF-aanbevelingen, zal blijken in december wanneer het land wordt geëvalueerd.

Dan zal ook duidelijk worden of er nog additionele aanbevelingen zijn waaraan moet worden voldaan. Tot nu toe is aan 16 van de 40 aanbevelingen voldaan, waarvan 14 goedkeuring kregen van de CFATF.

De aanneming van de wetten met algehele stemmen vertegenwoordigt slechts één kant van het verhaal. De politieke en technische inzichten over de beleidskeuzes en de inhoud van de wetten lopen uiteen tussen oppositie en coalitie.

Gedurende de behandeling drong de oppositie tevergeefs aan op aanvullende informatie, met name over geldzendingen die de afgelopen vier jaar via de deviezencommissie hebben plaatsgevonden onder leiding van de voormalige directeur Prenobe Bissessar.

NDP-parlementariër Stephan Tsang benadrukte dit punt herhaaldelijk tijdens de vergaderingen. De lijst met geldzendingen werd echter niet door de regering verstrekt. Tsang drong ook aan op openheid over de handelingen van de voormalige voorzitter van de deviezencommissie, die in opspraak is geraakt in de SLM-kwestie.

Tevens vroeg hij om een gedetailleerde tijdlijn van de regering met betrekking tot wanneer de resterende conceptwetten naar het parlement zullen worden gestuurd om tijdige behandeling te garanderen. Ondanks zijn verzoeken en die van andere oppositieleden aan de parlementsleiding om de gevraagde informatie te verstrekken, is er geen actie ondernomen.

De oppositie stemde uiteindelijk mee met de wetten vanwege de urgentie om de wetgeving in orde te maken. NPS-parlementariër Plein benadrukte dat zijn fractie uitkijkt naar betere prestaties van de regering. Ebu Jones van de NDP stemde bij de AMTW-wet alleen voor de eerste twee artikelen. Hij is onder andere van mening dat het ministerie van Justitie en Politie (Juspol) in de wetten een minder prominente rol krijgt toebedeeld dan het ministerie van Buitenlandse Zaken, Internationale Betrekkingen en Internationale Samenwerking (BIBIS).

Het is vermeldenswaard dat de behandeling van de wetten plaatsvond zonder de aanwezigheid van belangrijke leden van de regering. President Chandrikapersad is op dit moment in de Verenigde Staten voor privézaken, terwijl de ministers Kenneth Amoksi van Juspol en Albert Ramdin van BIBIS, die direct betrokken zijn bij deze wetten, ook in het buitenland vertoeven.

UNITEDNEWS

GERELATEERD AAN: SURINAME MOET HARD WERKEN OM ‘ONVOLDOENDE’ BIJ CFATF WEG TE WERKEN

 

| united news | Door: Redactie