• donderdag 02 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

SURINAME WORDT TE KIJK GEZET DOOR DE ONDERDUIKING VAN BOUTERSE

| united news | Door: Redactie

Foto: Desi Bouterse, ex-legerleider, voormalig president en veroordeelde| Auteur:Armand Snijders.

In het nemen van verantwoordelijkheid zijn hooggeplaatste figuren in Suriname niet goed. Met de A no mi-gedachte komen zij vaak weg met hun falen, ook al staat met dikke letters op hun voorhoofd geschreven dat ze schuldig zijn. Maar hoe lang kan dit nog zo doorgaan, terwijl het land internationaal weer eens te kijk wordt gezet?

Het heeft er veel van weg dat op hoog niveau vrijwel niemand zich druk maakt dat de ex-dictator van de aardbodem lijkt te zijn verdwenen. Bouterse werd eind vorig jaar na een lang proces eindelijk definitief

tot twintig jaar cel veroordeeld voor zijn rol bij de decembermoorden van 1982.

Hij hoefde van de rechters echter vreemd genoeg niet direct de cel in, terwijl ze wel de mogelijkheid hadden om onmiddellijke arrestatie te bevelen. Bouterse meldde zich daags daarna niet aan bij de gevangenis om zijn straf uit te zitten.

Later bleken er opeens vage afspraken met het Openbaar Ministerie te zijn dat hij zich op 16 januari mocht melden bij het Zorghotel, maar ook dat bleek een grote grap. Want de eens zo sterke man van Suriname was allang op de vlucht geslagen. Dat hij de benen nam

nog voordat hij zich moest melden, verbaasde maar weinigen.

Veel mensen vinden het echter te gênant voor woorden dat hij zo eenvoudig weg kon komen. En daarvoor is het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) medeverantwoordelijk.

Het is doorgaans deze organisatie die vluchtgevaarlijk gedrag moet onderkennen. Maar bij Bouterse werd dat niet afdoende gedaan, kennelijk hebben ze daar zitten slapen. Feit is dat justitie flink voor schut staat. Zoals die ook heeft gefaald bij de opsporing van oud-minister van Financiën Gillmore Hoefdraad, die inmiddels is veroordeeld tot twaalf jaar cel en Abop-topper Joël ‘Bordo’ Martinus, die vorig jaar de benen kon nemen voordat de politie hem op verdenking van onder meer moord en drugshandel in de kraag kon vatten.

Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie is voor alle voortvluchtigen eindverantwoordelijk. Maar hij wast zijn handen zoals altijd in onschuld. In een echte democratie had hij allang zijn biezen moeten pakken. Maar in het huidige verziekte politieke klimaat heeft president Chandrikapersad Santokhi het niet aangedurfd hem te vervangen.

Het is erg onwaarschijnlijk dat Desi Bouterse geheel op eigen kracht onvindbaar kan blijven voor de autoriteiten. Het ligt voor de hand dat hij bescherming geniet van invloedrijke mensen, of op zijn minst is geholpen door deze personen. Ook vanuit de NDP, waar toppers schijnen te weten waar hun gevallen voorzitter zich verschuilt. Het is op zich niet strafbaar dat ze dat niet willen verklappen.

Maar zodra ze ook maar één hand of spandienst aan hem verlenen, overtreden ze de wet wel en kunnen zij worden vervolgd. Of het nu gaat om het kopen van een pakje Morello of fles Blue Label voor hem of het wassen van zijn onderbroek, het maakt ze medeplichtig aan zijn vlucht. Dat geldt ook voor zijn vrouw Ingrid. Aangezien Bouterse niet meer de jongste – en zeker niet de gezondste – meer is, is het de vraag hoelang hij nog uit handen van justitie kan blijven zonder dat hij in de gaten loopt.

Een voortvluchtige Bouterse is de zoveelste klap in het gezicht van nabestaanden van de slachtoffers van de Decembermoorden. Zij hadden gedacht – en vurig gehoopt – dat het vonnis een afsluiting van een diepdonkere periode zou zijn. Het is onverteerbaar dat de nabestaanden nog altijd worden geconfronteerd met onzekerheid.

Een veroordeling heeft immers pas waarde als de straf daadwerkelijk wordt uitgezeten. Ook in het buitenland kijkt men met verbazing én argusogen naar hoe de Surinaamse rechtsstaat door het ijs is gezakt. ‘Zolang de voormalig president van Suriname zich ergens kan verschuilen, is van een goed functionerende rechtsstaat nog geen sprake’, zo schreef de Nederlandse krant Trouw vorige week in haar commentaar.

Het belangrijkste is daarom dat Bouterse wordt gepakt en het vonnis wordt uitgevoerd. Dat zijn de autoriteiten niet alleen verplicht aan de nabestaanden, maar ook aan de rechtsstaat als geheel.

OPINIE

 

| united news | Door: Redactie