• dinsdag 18 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Suriname wil consulaire bijstand geven aan Uiterloo in Syrië

| starnieuws | Door: Redactie

De Surinamer Stefan Uiterloo in gesprek met CNN. Hij zit vast in Syrië.

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking zegt desgevraagd aan Starnieuws dat getracht is contact te maken met familie van Stefan Uiterloo (19). Sinds zijn veertiende zit hij opgesloten in een streng beveiligde gevangenis in het noordoosten van Syrië. Deze kwestie werd wereldnieuws

nadat de Surinamer geïnterviewd werd door CNN. Hij zit opgesloten met 25 andere jongeren in één cel.

Het Centraal Bureau voor Burgerzaken heeft bevestigd dat Uiterloo de Surinaamse nationaliteit bezit, zegt minister Ramdin. Hij heeft een Surinaams paspoort. Toen hij 11 jaar was, is hij uit Suriname vertrokken. Het is niet duidelijk hoe hij bij de ISIS in Syrië is beland. In de gevangenis waar Uiterloo opgesloten is, zijn ruim 5.000 personen in detentie. Het gaat om mensen die ISIS ondersteund hebben en vaak die ideologie nog onderschrijven.

Ramdin deelt mee dat tot nu toe niet veel succes is bereikt

om familie van Uiterloo te achterhalen. De vader van de jongeman blijkt de Nederlandse nationaliteit te hebben. Via die weg kan ook assistentie worden gezocht. Het is moeilijk om goed contact te leggen met Syrië omdat er geen diplomatieke banden zijn met dat land. De Surinaamse ambassade in Brazilië is gevraagd om in contact te treden met die van Syrië in het buurland. De minister hoopt dat langs die weg wat meer informatie binnenkomt. Ook zal via Europa of Marokko gecontact worden gemaakt.

Tegelijkertijd waarschuwt de bewindsman voor het onderhouden van banden met ISIS of met drugscriminelen. Er zijn zware straffen op deze activiteiten. Gewaarschuwd wordt om niet in die situaties te belanden. Suriname heeft niet het recht om te interveniëren in besluiten van landen over straffen. In elk geval zal er alles aan gedaan worden om consulaire bijstand te verlenen aan Uiterloo.

Toen de Surinamer in de gevangenis belandde vijf jaar geleden is hij ook ondervraagd door Amerikaanse officials. Geblinddoekt en door een gemaskerde bewaker is hij naar een kamer geleid, waar hij door Amerikanen werd ondervraagd over ISIS. Hij had een oom in de Verenigde Staten, maar weet niet meer waar. Hij vermoedt dat Amerikanen geen interesse in hem hadden toen ze beseften dat hij geen Amerikaan was, maar afkomstig is uit Suriname.

Er zijn ongeveer 600 jongeren in de streng bewaakte gevangenis Panorama. Hij zegt niet te weten waarom de jongeren zo gestraft worden. "We weten niet eens waarom we altijd gestraft worden. We weten niet eens wat we hebben gedaan. We hebben in de gevangenis gezeten vanwege onze ouders", merkte hij op tegenover CNN. De Verenigde Naties en mensenrechtenorganisaties waarschuwen al lang voor de humanitaire en juridische crises waarmee de kinderen van ISIS-strijders worden geconfronteerd, die al jaren in kampen en detentiecentra in het noordoosten van Syrië worden vastgehouden. Maar er bestaat weinig consensus over wat er met ze moet gebeuren. Volgens Amnesty vertegenwoordigen de naar schatting 30.000 kinderen die momenteel worden vastgehouden in ten minste 27 detentiecentra en twee detentiekampen – Al-Hol en Al-Roj – in het noordoosten van Syrië, de hoogste concentratie van kinderen die willekeurig worden vastgehouden en van hun vrijheid worden beroofd, waar dan ook ter wereld.

| starnieuws | Door: Redactie