• maandag 06 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

SURINAME SCOORT LAAG IN DE STRIJD TEGEN WITWASSEN

| united news | Door: Redactie

Een recent rapport van het Basel Institute on Governance werpt een zorgwekkende blik op de inspanningen van landen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied bij de handhaving van maatregelen tegen witwassen.

Suriname, voorheen niet opgenomen in het rapport, wordt nu echter gerangschikt als de 16e hoogste risicojurisdictie wereldwijd en de derde in de regio. Dit komt door een gebrek aan zakelijke transparantie en de sterke aanwezigheid van transnationale drugshandelgroepen.

De kwaliteit van de wettelijke kaders vormt het leeuwendeel van de totale score, waarbij de landen in de regio over het algemeen goed scoorden met een gemiddelde van 5,52. Dit is iets lager

dan het wereldgemiddelde van 5,62. Opvallend is echter dat de regio op andere gebieden de wereld overtrof in de gemiddelde score.

Ondanks dat de regio boven het wereldgemiddelde scoort qua adoptie van wettelijke kaders, worden meerdere obstakels genoemd die een effectieve bestrijding van deze financiële misdaad belemmeren.

Corruptie en witwassen zijn nauw met elkaar verbonden

Het rapport onderstreept de verstrengeling van corruptie en witwassen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Ondanks adequate wettelijke kaders genereert wijdverspreide corruptie een hoog risico. In 2023 namen corruptie- en omkopingsrisico’s toe in de regio, met een gemiddelde score van 5,42 op de indicator.

Dit ligt aanzienlijk boven het

wereldgemiddelde van 5,02. De bevindingen weerspiegelen de stagnatie van anti-corruptie-inspanningen in de regio, waar overheden vaak niet bereid of in staat zijn om de invloed van criminele groepen in de politiek aan te pakken. Een voorbeeld hiervan is de verkiezing van Santiago Peña als president van Paraguay in 2023, een kandidaat met sterke banden met criminele actoren

Ook in Colombia leidden historische banden tussen politici en drugshandelaren tot schandalen, zoals de bekentenis van de zoon van president Gustavo Petro dat hij geld van criminelen had ontvangen voor de campagne van zijn vader.

Corruptie en omkoping genereren ook illegale inkomsten voor ambtenaren, wat de noodzaak van witwassen vergroot. Dit legt extra druk op de capaciteiten voor de bestrijding van witwassen, die al worden beperkt door een gebrek aan middelen en coördinatie tussen wetshandhavingsinstanties.

Risico versus werkelijkheid

Hoewel de index landen beoordeelt op hun kwetsbaarheid voor witwassen, meet deze niet de daadwerkelijke omvang van witwassen in een bepaald land. Zo is Haïti, hoewel het het slechtst presteert in de index, geen belangrijke witwasmagneet. Instabiliteit, een zwakke economie en een zwakke munteenheid schrikken buitenlandse witwassers af. Kleine Caribische eilandnaties, onder druk gezet door de Europese Unie en de G7’s Financial Action Task Force, staan hoog in de regionale risicobeoordeling. St. Kitts en Nevis, de Bahama’s en Barbados worden respectievelijk als vijfde, negende en elfde beschouwd in de regio.

Uitdagingen in Suriname

De recente opname van Suriname in de index als de 16e hoogste risicojurisdictie wereldwijd en de derde in de regio wijst op specifieke uitdagingen voor het land. Het gebrek aan zakelijke transparantie en de aanwezigheid van transnationale drugshandelgroepen vormen aandachtspunten die de effectiviteit van anti-witwasmaatregelen kunnen ondermijnen.

UNITEDNEWS

 

| united news | Door: Redactie