Suriname roept op tot klimaatrechtvaardigheid tijdens Deloitte-evenement op COP29
| cds | Door: Redactie
Bakoe, 21 november 2024 – Minister Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu hield op 21 november de keynote speech tijdens het Deloitte-evenement “Road to COP30: Unearthing the power of nature-based solutions for a climate-resilient future”. In zijn toespraak benadrukte hij de cruciale rol van Suriname als koolstofnegatieve natie en een van ’s werelds meest biodiverse regenwouden.
Minister Dasai sprak zijn trots uit over Suriname’s betrokkenheid bij de coalitie voor regenwoud naties. “Deze coalitie heeft ons geholpen een marktgebaseerd klimaatmechanisme te ontwikkelen, waarmee wij toegang kunnen krijgen tot markt gerichte klimaatfinanciering” zei hij. Hij onderstreepte Suriname’s unieke positie als een
Natuurgebaseerde oplossingen centraalTijdens het panel richtte minister Dasai zich op de rol van natuurgebaseerde oplossingen in de strijd tegen klimaatverandering. Hij legde uit hoe Suriname’s Green Development Strategy en de inzet van ITMO’s (Internationally Transferred Mitigation Outcomes) kunnen bijdragen aan herbebossing, duurzame landbouwpraktijken en emissiereducties. Hij benadrukte dat deze mechanismen een eerlijke verdeling van de kosten en baten van klimaatactie mogelijk maken.
Volgens de minister zijn natuurgebaseerde oplossingen essentieel voor sectoren zoals landbouw en waterbeheer. Hij beklemtoonde dat regenwouden, met hun complexe ecosystemen, niet vervangen kunnen worden door
Klimaatrechtvaardigheid als oproepMinister Dasai riep ontwikkelde landen op om hun verantwoordelijkheid te nemen en meer financiële steun te bieden aan ontwikkelingslanden. “Klimaatfinanciering is geen liefdadigheid, maar een investering in onze gedeelde toekomst,” stelde hij. Hij drong aan op snelle actie om de doelstellingen van de Overeenkomst van Parijs te realiseren. “Er is geen plan B en geen planeet B. De tijd voor klimaatrechtvaardigheid is nu.”
Het Deloitte-evenement vormde een platform voor experts, beleidsmakers en onderzoekers om strategieën te bespreken waarmee natuurgebaseerde oplossingen wereldwijd kunnen worden opgeschaald. Suriname’s boodschap was duidelijk: samenwerking en klimaatrechtvaardigheid zijn onmisbaar voor een duurzame toekomst.
| cds | Door: Redactie