
Suriname onderzoekt invoering van koolstofbelasting ter ondersteuning van duurzame ontwikkeling
| cds | Door: Redactie
In samenwerking met de Europese Unie is op 4 april een belangrijke workshop van start gegaan waarin Suriname de haalbaarheid onderzoekt van koolstofbelasting en koolstofkredietmechanismen als onderdeel van haar groene ontwikkelingsstrategie.
Minister Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu sprak de deelnemers toe en benadrukte het belang van dit moment voor Suriname’s duurzame toekomst.
“Suriname staat op een spannend maar cruciaal kruispunt,” aldus minister Dasai. “De ontwikkeling van onze olie- en gassector biedt grote kansen, maar brengt ook de verantwoordelijkheid met zich mee om deze op een duurzame wijze te beheren.”
De workshop maakt deel uit van de bredere Groene Ontwikkelingsstrategie 2025-2050 (GDS), gericht
Toch erkent de regering dat koolstofkredieten slechts een deel van de oplossing vormen. Daarom wordt nu ook de invoering van een koolstofbelasting onderzocht – een marktgebaseerd mechanisme waarbij vervuilers betalen voor hun uitstoot. Deze aanpak sluit aan bij bestaande milieuwetgeving en biedt kansen voor emissiereductie, technologische innovatie en versterking van de fiscale duurzaamheid.
“Een koolstofbelasting creëert niet alleen
Tijdens de workshop werd ook ingegaan op verschillende scenario’s en combinaties van instrumenten:
De workshop is onderdeel van de eerste fase van een breder programma ter ondersteuning van Suriname’s toegang tot klimaatfinanciering. De komende maanden zal verder gewerkt worden aan een haalbaarheids- en impactanalyse, met het doel om concrete beleidsopties voor te leggen aan de regering en andere belanghebbenden.
“We bouwen samen aan de fundamenten van een rechtvaardige, veerkrachtige en klimaatvriendelijke economie,” aldus minister Dasai ter afsluiting van de workshop.
| cds | Door: Redactie