• maandag 23 September 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

SURINAME MOET STRIJD TEGEN INTERNATIONALE GEORGANISEERDE MISDAAD ONDERSTEUNEN

| dagblad de west | Door: Redactie

Conform de overeenkomst met de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF), zal Suriname binnenkort een periodieke review van de AML/CTF status ondergaan. “De AML/CTF ordening van Suriname is niet uitsluitend een aangelegenheid van de overheid, maar evenzo van de private sector”, zei voormalig procureur-generaal Roy Baidjnath Panday, coördinator van de Project Implementatie Unit (PIU) van het Anti-Money Laundering Programma, onlangs op de tweede editie van het Nationaal Compliance Congres. Baidjnath-Panday maakte duidelijk, dat hier voornamelijk een onderzoek en beoordeling worden gedaan in hoeverre Suriname zijn commitment ter bestrijding van ML/TF/PF en corruptiebestrijding heeft uitgevoerd. De referentie bestaat volgens Baidjnath-Panday uit

40 FATF aanbevelingen en het onlangs gepubliceerde NRA-rapport. Naar aanleiding hiervan zullen er aanbevelingen geformuleerd worden voor beleidsmakers. “Hierna zal de tijdlijn afgesproken worden om geconstateerde hiaten te dichten en ter zake te rapporten aan CFATF.

De ML/TF risico’s zijn het totaal van dreigingen – kwetsbaarheden – consequenties hiervan. In deze beoordeling wordt uitgegaan van de economie qua grootte en structuur van de financiële en niet-financiële dienstensectoren”, aldus Baidjnath-Panday. Er wordt volgens hem gelet op zaken zoals een chartale economie, informele economie, financial inclusion en internationaal transactieverkeer.

“Buitenlandse mogendheden zien Suriname als een pariastaat die internationale normen overtreedt en niet bereid is

om een bijdrage te leveren in de internationale strijd tegen georganiseerde criminaliteit”, zei Baidjnath-Panday. Het volgens hem dan ook van belang dat Suriname een bijdrage levert in de internationale strijd tegen de georganiseerde misdaad. Dit kan niet zonder consequenties of geringe voortuitgang om hiaten te dichten. “CFATF kan maatregelen treffen waaronder soft maatregelen, correspondentie voeren en einddata benoemen voor de uitvoering van gedane aanbevelingen.” Baidjnath Panday zei verder, dat harde maatregelen Suriname ook kan plaatsen op de NCCT-lijst (Non Cooperative Country/Territory List). ‘’Dit heeft het karakter van black listing’’, aldus Baidjnath-Panday. Internationaal kijken potentiële financierders zoals de Wereldbank, IMF en IDB naar deze ontwikkelingen.

Baidjnath-Panday stelde dat de wetgeving ook moet worden versterkt inclusief uitvoeringsbesluiten, teneinde uitvoering te geven aan de 40 FATF aanbevelingen en aanbevelingen van het NRA-rapport. “Aanscherpen van richtlijnen voor de financiële en niet-financiële dienstensectoren alsook de gaming industry. Daarbij moeten instituten versterkt worden die belast zijn met handhaving en toezicht. De effectieve toepassing van wet- en regelgeving dient geregeld gemeten te worden, vooral in de kolommen van handhaving en toezicht en ter zake statistieken opmaken.” Indien dit niet gebeurt, kunnen buitenlandse financieringen mogelijk onder druk komen (Wereldbank/IMF). “Het internationaal transactieverkeer ondervindt stremming en de uitvoering van transacties kost meer geld. KYC en KYCC worden stringeter toegepast door correspondentbanken, anders komen deze correspondentbankrelaties onder druk te staan.”

SURINAME MOET STRIJD TEGEN INTERNATIONALE GEORGANISEERDE MISDAAD ONDERSTEUNEN

| dagblad de west | Door: Redactie