• zondag 12 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname
Suriname ICT Vision 2030 (Nederlands)

Suriname ICT Vision 2030 (Nederlands)

| snc.com | Door: Redactie

Introductie

Suriname is een enorme samensmelting van verschillende religies, etnische groepen, talen, culturen, geloofsovertuigingen, terrein en temperaturen. Suriname heet officieel de Republiek Suriname. Suriname is geografisch gelegen in de noordoostelijke Atlantische kust van Zuid-Amerika. Het is begrensd door de Atlantische Oceaan in het noorden, Frans Guyana in het oosten, Guyana in het westen en Brazilië in het zuiden. Met iets minder dan 165.000 vierkante kilometer (64.000 vierkante mijl) is het de kleinste soevereine staat in Zuid-Amerika. Suriname heeft een bevolking van ongeveer zeshonderdduizend, van wie de meesten aan de noordkust van het land wonen, in en rond de hoofdstad en grootste

stad, Paramaribo. 

De Surinaamse regering heeft universele toegang tot informatiecommunicatie en technologieën onderstreept als een belangrijke doelstelling van hun ICT-visie 2030 - de economische blauwdruk van Suriname die erop gericht is Suriname in de komende elf jaar van een ontwikkeld land naar een middeninkomensland te stuwen.

Strategie omvat het geheel van missie, visie, doelen, plannen en imago van een entiteit op lange termijn, voortdurend in contact met de externe omgeving. Bedrijfsstrategie specificeert een reeks doelen waar het bedrijf naartoe wil gaan en het plan om daar te bereiken. De bedrijfsstrategie wordt aangevuld met strategieën voor organisatie- en informatiesystemen (IS), die samen de

strategiedriehoek voor informatiesystemen worden genoemd.

De organisatiestrategie bestaat uit het ontwerp van de organisatie dat gecorreleerd is met de creatie, coördinatie en controle van haar werkprocessen die de implementatie van haar bedrijfsstrategie vergemakkelijken. Strategie in de context van informatiesysteem schetst het plan dat door een organisatie wordt gebruikt om informatiesystemen en -diensten beschikbaar te stellen.

Informatiesysteemstrategie maakt het voor een entiteit mogelijk om haar bedrijfsstrategie in de praktijk uit te voeren. Het handhaven van het evenwicht tussen deze drie strategieën is een noodzaak om een succesvolle operatie te verzekeren. Veranderingen in de strategie van het informatiesysteem moeten worden geassocieerd met veranderingen in de organisatiestrategie, waardoor de algemene bedrijfsstrategie voortaan wordt vergemakkelijkt. Wanneer de bedrijfsstrategie niet de drijfveer is, heeft dit nadelige onbedoelde gevolgen voor het bedrijf als geheel, waardoor het bedrijf worstelt totdat het evenwicht is hersteld.

De verwachting is dat toegang tot het digitaal ontwikkelde ICT-ecosysteem zal bijdragen aan de economische groei van het land door de transactiekosten te verlagen, de bedrijfsefficiëntie te vergroten, de onderwijsnormen te verbeteren en de verantwoordingsplicht van overheidsfunctionarissen te waarborgen. De Surinaamse regering erkent in haar Nationaal Ontwikkelingsplan 2022-2026 (Stg.Planbureau Suriname, 2021) ook dat ICT de productiviteit van het land zal verhogen en het concurrentievermogen van lokale bedrijven in een kenniseconomie zal vergroten. Hierbij wordt digitalisering de realiteit van een nieuwe economie.

Download hier het origineel document.

Voorwoord door voorzitter ICT Vereniging Suriname

In 2030 heeft Suriname een goed ontwikkelde digitale economie en wordt het beschouwd als een van de belangrijkste spelers voor de regionale pijplijn van ICT-diensten. Als resultaat van goed bestuur en strategische partnerschappen heeft Suriname zich gepositioneerd als een centrum voor hoogwaardige dienstverlening. De ICT-dienstensector is relatief klein, maar groeit als een belangrijk gebied van diversificatie van onze economie. Dit landschap dat ik zojuist heb beschreven, is niet zomaar een droom. Het is de gezamenlijke ambitie van de leden van de ICT Association Suriname die eerder werd omschreven als een miljardenindustrie worden.

Er moet echter nog veel worden gedaan om de ICT-industrie een grotere rol te laten spelen in de ontwikkeling en economie van Suriname. Investerings- en overheidsbeleid gericht op het transformeren van talent tot de hoeksteen van de ICT-sector gaan hand in hand met waar de ICT Association Suriname, deskundigen op het gebied van overheidsbeleid, ontwikkelingsbanken, economen en makers in de hele regio al jaren op aandringen – kiezen voor de positionering van de ICT-sector als topsector in de visie en ontwikkelingsplannen van het land.

De toekomst van Suriname hangt af van het ecosysteem dat we nu creëren om de digitale vaardigheden van onze mensen te versterken, de productiviteit te helpen verhogen, de toegang tot veilige infrastructuur te vergroten, opkomende industrieën en technologieën te ondersteunen en ervoor te zorgen dat er regelgevingskaders zijn.

De digitale economie is de sleutel tot het veiligstellen van onze economische toekomst en het herstel van COVID-19. In de afgelopen 20 maanden hebben we een snelle introductie van digitale technologieën in onze samenleving gezien. Het heeft bedrijven geholpen het hoofd boven water te houden, te groeien en nieuwe banen te creëren, en het heeft mensen geholpen hun dagelijks leven op enigszins nieuwe en andere manieren te blijven leiden. Er waren ook bedrijven en mensen die niet konden overstappen naar de digitale ruimte, en we willen ervoor zorgen dat iedereen wordt betrokken bij onze ontwikkeling en groei - vandaar onze toewijding om te werken aan digitale inclusie in onze gemeenschappen - geleid door de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG's).

De ICT-visie 2030 schetst een samenhangend stappenplan - met daarin reeds lopende initiatieven, acties en investeringen die we nodig hebben om ons vooruit te helpen, en gebieden die in overweging moeten worden genomen om ons te helpen kansen in de toekomst te identificeren. De visie geeft ook antwoord op de vraag over de ontwikkeling van lokale inhoud met betrekking tot de ICT-sector en geeft inzicht in hoe we onze olie- en gasinkomsten kunnen investeren in investeringen in duurzame ontwikkeling die verbeteringen in het scheppen van banen, productiviteit en innovatie in alle andere sectoren zullen ondersteunen.

De focus ligt op het leggen van de juiste basis, het opbouwen van capaciteit in opkomende technologieën en het verhogen van onze ambitie door middel van digitale groeiprioriteiten.

Dit is een levende strategie. Ik ben ervan overtuigd dat de reis die voor ons ligt een succes zal worden als we samenwerken met onze leden, de overheid en strategische partners. We zullen de voortgang in de richting van onze visie voor 2030 blijven volgen en de koers indien nodig aanpassen om ervoor te zorgen dat we onze ambitie met succes bereiken.

Statement of Purpose

Dit Suriname ICT 2030 Visie document is een initiatief van de ICT-Association Suriname en een resultaat gebaseerd op samenwerking van verschillende stakeholders, zie revisiegeschiedenis van de bijdragers.

Er is geen toestemming voor iets of iemand, voor gratis gebruik, online reproductie, elektronische of fysieke distributie, en inclusief aanpassing voor onderwijs- en onderwijsactiviteiten van een geheel of gedeeltelijk item van dit document zonder schriftelijke toestemming van de eigenaar van het document.

 

Surinaams ICT Strategisch Kader

Onderstaande geeft een overzicht van het strategisch kader ICT 2030, met definitie van de gehanteerde principes.

Visie missie
Visie is het betere Suriname waar we allemaal in willen zien context van ICT. Missie verwijst naar de belangrijkste algemene doelen van ICT-ontwikkeling, volgens de basisinstrumenten van TCT, Telesur, TAS, e-Gov en ICT AS.

Waarden
Gedeelde en gemeenschappelijke overtuigingen die de prioriteiten bepalen en richting geven aan alle besluitvormingsprocessen voor ICT Vision 2030.

Strategische doelen en doelen
Strategische doelen verwijzen naar de ICT Vision 2030 high level targets waaraan de doelstellingen direct of indirect bijdragen. Ze hebben betrekking op het geheel van de Surinaamse regering. Targets zijn de verwachte resultaten gedurende de looptijd van het strategisch plan; ze geven een indicatie of het doel wordt bereikt. Het is mogelijk dat doelstellingen niet altijd worden bereikt, om redenen die buiten de controle van de directe belanghebbenden liggen.

Doelstellingen & Resultaten
Doelstellingen verwijzen naar de specifieke doelstellingen van de Sectorale en intersectorale activiteiten in een bepaalde periode. Uitkomsten geven een indicatie of het doel wordt bereikt. Resultaten zijn meestal gedeeltelijk, maar niet volledig, binnen de controle van de organisatie.

Uitgangen
Outputs zijn de uiteindelijke tastbare resultaten, deliverables, producten en diensten gerealiseerd door het ministerie in
de uitvoering van de operationele plannen in samenwerking met alle betrokkenen.

Activiteiten
Activiteiten zijn verschillende acties/diensten om resources (inputs) om te zetten in outputs. Activiteiten kunnen worden gegroepeerd in processen.

 

Visie

De Suriname ICT Vision 2030 Verklaring is als volgt:

Een digitaal ondersteunde informatiemaatschappij, versterkt door de onderling verbonden wereld, waar innovatieve informatie- en communicatietechnologieën sociale, politieke, ecologische, economische, duurzame groei en inclusieve ontwikkeling voor en door elke Surinamer mogelijk maken en versnellen.

 

Missie

De Suriname ICT Mission 2030 Statement is als volgt:

Het ontwikkelen, vergemakkelijken en bevorderen van betaalbare en universele toegang tot
innovatieve informatie- en communicatietechnologienetwerken, -diensten en -toepassingen en het gebruik ervan voor sociale, politieke, ecologische, economische, duurzame groei en inclusieve ontwikkeling.

Waarden

Om de bovengenoemde visie en missieverklaringen te bereiken, erkent de ICT AS dat een omgeving wordt gebouwd en onderhouden op basis van vertrouwen onder haar leden en het vertrouwen van het grote publiek wekt. Dit geldt zowel voor wat het ministerie doet als hoe het wordt gedaan (ethische code en gedragscode) in samenwerking met Telesur, TAS, e-Gov, ICT Association (ICT AS) en eventuele andere belanghebbenden. Deze vier belangrijkste stakeholders worden verder genoemd als ICT Vision Task Force.

Het ministerie van TCT, Telesur, TAS, e-Gov en ICT AS, d.w.z. de ICT Vision Task Force, zet zich in om voortdurend vertrouwen op te bouwen en te waarborgen door ervoor te zorgen dat zijn acties worden geleid door de volgende waarden:

  1. Efficiëntie: Focussen op de hoofddoelen van de ICT Vision Task Force, waarbij besluitvorming plaatsvindt op basis van passende studies, bewijzen en ervaring, effectieve actie ondernemen en de output monitoren, waarbij dubbel werk wordt voorkomen.
  2. Transparantie en verantwoordingsplicht: door de transparantie en verantwoordingsprocessen te verbeteren voor betere beslissingen, acties, resultaten en beheer van middelen, communiceert ICT Vision Task Force en toont vooruitgang in de richting van het bereiken van haar doelen.
  3. Openheid: zich bewust zijn van en reageren op de behoeften van al haar belanghebbenden, evenals de activiteiten en verwachtingen van intergouvernementele organisaties, de particuliere sector, het maatschappelijk middenveld, de technische gemeenschap en de academische wereld.
  4. Neutraliteit: de ICT Vision Task Force erkent ook de overkoepelende superioriteit van mensenrechten, inclusief het recht op vrijheid van mening en meningsuiting, waaronder de vrijheid om informatie en ideeën te zoeken, te ontvangen en door te geven via alle media en ongeacht grenzen , en het recht om niet te worden onderworpen aan willekeurige inmenging in de privacy.
  5. Mensgericht: Omdat de ICT Vision Task Force mensgericht is, is ze gericht op de Surinaamse bevolking om resultaten te leveren die er toe doen voor elk individu.
  6. Servicegericht: Door servicegericht te zijn, zet de ICT Vision Task Force zich in voor het verder leveren van hoogwaardige diensten en het maximaliseren van de tevredenheid van begunstigden en belanghebbenden.
  7. Resultaatgericht: Omdat het resultaatgericht is, streeft de ICT Vision Task Force naar tastbare resultaten en het maximaliseren van de impact van haar werk.

De ICT Vision Task Force verwacht van al haar respectievelijke medewerkers, leden en belanghebbenden dat zij zich trouw houden aan de Gedragsnormen voor de International Civil Service en de TCT (Surinaamse Overheid) Code of Ethics. Het verwacht ook dat elke partner binnen de ICT Vision Task Force de hoogste normen van ethisch gedrag zal handhaven.

Strategische doelen

De strategische doelen van de ICT Vision 2030 worden hieronder opgesomd en ondersteunen de rol van de ICT Vision Task Force bij het faciliteren van voortgang naar de implementatie van deze visie voor de Digitale Ontwikkeling en Groei van Suriname. Deze doelen worden niet vermeld op basis van prioriteit. Deze doelen zijn afgeleid van de bestaande doelen voor 2025 van de Breedbandcommissie van de ITU en UNESCO.

Doelstelling 1 – Innovatie: Digitale innovatie in de telecommunicatiesector mogelijk maken ter ondersteuning van de digitale transformatie en ontwikkeling van de Surinaamse samenleving

De ICT Vision Task Force erkent de cruciale rol van telecommunicatie in de digitale transformatie en ontwikkeling van de Surinaamse overheid en samenleving. De ICT Vision Task Force wil bijdragen aan de ontwikkeling van een ecosysteem dat bevorderlijk is voor innovatie, waar vooruitgang in nieuwe technologieën een belangrijke motor wordt voor de implementatie van nieuwe innovatieve ICT-oplossingen, -toepassingen en -diensten.

Doelstelling 2 – Inclusiviteit: De digitale kloof overbruggen en breedbandtoegang bieden aan alle Surinamers

De ICT Vision Task Force streeft ernaar ervoor te zorgen dat iedereen zonder uitzondering profiteert van het informatie-, communicatie- en technologie-ecosysteem en zal werken aan het overbruggen van de digitale kloof voor een inclusieve informatiemaatschappij en het mogelijk maken van breedbandtoegang voor alle Surinaamse mensen. een offline. Het overbruggen van de digitale kloof is gericht op ICT-inclusiviteit, het bevorderen van telecommunicatietoegang, toegankelijkheid,
betaalbaarheid en gebruik in alle districten, regio's en voor alle mensen, inclusief vrouwen en meisjes, jongeren en marginale en kwetsbare bevolkingsgroepen, mensen uit lagere sociaaleconomische groepen, inheemse volkeren, ouderen en personen met een handicap.

Doelstelling 3 – Groei: toegang tot en meer gebruik van innovatieve informatie- en communicatietechnologieën en -diensten ontwikkelen, mogelijk maken en bevorderen ter ondersteuning van de digitale economie en samenleving

Innovatieve informatie- en communicatietechnologieën en -diensten zijn een essentiële factor voor sociale, politieke, economische en ecologisch duurzame ontwikkeling. De ICT Vision Task Force zal werken aan het ontwikkelen, mogelijk maken en bevorderen van de toegang tot en het vergroten van het gebruik hiervan technologieën en diensten ter ondersteuning van de landelijke ontwikkelings- en groeistrategieën. De groei in het gebruik van telecommunicatie heeft een positief effect op de sociaaleconomische ontwikkeling op korte en lange termijn en op de groei van de digitale economie om een ​​inclusieve informatiemaatschappij tot stand te brengen. De Task Force ICT Visie zet zich in om samen te werken en samen te werken met alle belanghebbenden in de Informatie-, Communicatie- en Technologieomgeving om dit doel te bereiken.

Doelstelling 4 – Continuïteit & Duurzaamheid: Beheer van opkomende onbekende risico's, uitdagingen en kansen als gevolg van de snelle groei van ICT

Om het nuttige gebruik van telecommunicatie te bevorderen, erkent de ICT Vision Task Force de noodzaak om nieuwe risico's, uitdagingen en kansen van de snelle groei van telecommunicatie te beheren. De ICT Vision Task Force richt zich op het verbeteren van de kwaliteit, betrouwbaarheid, duurzaamheid en veerkracht van netwerken en systemen en het opbouwen van vertrouwen en veiligheid in het gebruik van telecommunicatie. De Task Force ICT Visie zal zich dan ook inspannen om de kansen van telecommunicatie te benutten en tegelijkertijd te werken aan het minimaliseren van de negatieve impact van ongewenste zekerheden.

Doelstelling 5 – Samenwerking: Versterk de samenwerking en samenwerking tussen de Surinaamse ICT-stakeholders ter ondersteuning van de Suriname ICT Vision 2030

Om het bereiken van de bovengenoemde strategische doelen te vergemakkelijken, erkent de ICT Vision Task Force de noodzaak om betrokkenheid en samenwerking tussen regeringen, de particuliere sector, het maatschappelijk middenveld, intergouvernementele en internationale organisaties en de academische en technische gemeenschappen te bevorderen. De ICT Vision Task Force erkent ook de noodzaak om bij te dragen aan het wereldwijde partnerschap om de rol van telecommunicatie te versterken en Suriname op de
de wereldkaart.

Belangrijkste activiteiten en routekaart

De kernactiviteiten vertegenwoordigen het effect en de langetermijnimpact van de werkzaamheden van de ICT Vision Task Force en geven een indicatie van de voortgang bij het behalen van de strategische doelen. De ICT Vision Task Force zal samenwerken met het volledige scala van andere organisaties en Digital Development and Growth 13 entiteiten in Suriname, die zich inzetten om het gebruik van ICT te bevorderen.

Het doel van een dergelijke roadmap met kernactiviteiten is om de richting te geven waar de ICT Vision Task Force haar aandacht op moet richten en om de ICT Vision 2030 te concretiseren. De volgende doelen voor elk van de ICT Vision 2030 strategische doelen weerspiegelen criteria die specifiek zijn, meetbaar, actiegericht, realistisch, relevant, tijdgebonden en traceerbaar.

 

Doel 1: Innovatie

  • Doelstelling 1.1: Tegen 2021, implementatie van veilige stadsdiensten voor minstens 50 strategischegebieden in Paramaribo.
  • Doelstelling 1.2: Tegen 2021, implementatie van cloudservices: e-Gov Cloud voor ten minste 80% van alle regeringsministeries.
  • Doelstelling 1.3: Tegen 2021, implementatie van quadruple play-diensten (spraak, internet, video, multimedia) met betrokkenheid van ten minste 30% van de Surinaamse bevolking.
  • Doelstelling 1.4: Tegen 2022, Implementatie van e-Payment Services met ten minste 30% van deSurinaamse bevolking die toegang heeft tot deze diensten, met vooruitzichten voor detailhandel en groothandel.
  • Streefdoel 1.5: tegen 2022, implementatie van e-gezondheidsdiensten met ten minste 60% van alle ziekenhuizen die toegang hebben tot deze e-Health Services.
  • Streefdoel 1.6: tegen 2023, implementatie van e-onderwijsdiensten met ten minste 80% van alle universiteiten aangesloten en gebruik makend van het e-Education platform, in binnen- en buitenland.
  • Doelstelling 1.7: tegen 2024, implementatie van e-transportdiensten voor ten minste 60% van openbare en particuliere vervoersdiensten met vergunning.
  • Doelstelling 1.8: Tegen 2025, implementatie van e-Tax Services voor ten minste 80% van alle grote en middelgrote bedrijven/entiteiten/organisaties in Suriname.
  • Doelstelling 1.9: tegen 2027, implementatie van IoE-services, en waar nodig verbetering van de e-Services in de volgende sectoren: veiligheid, overheid, financieel, gezondheid, onderwijs en vervoer.
  • Streefdoel 1.10: Tegen 2030, implementatie van Kunstmatige intelligentie (Machine Learning) in
    de respectievelijke hierboven genoemde velden.

 

Doel 2: Inclusiviteit

  • Doelstelling 2.1: Tegen 2022 moet de betaalbaarheidskloof van telecommunicatiediensten zijn geminimaliseerd, waarbij breedbandinternetdiensten niet meer dan 15% van het gemiddelde maandinkomen mogen kosten.
  • Doelstelling 2.2: Tegen 2022 moet gendergelijkheid in internetgebruik en bezit van mobiele telefoons worden bereikt door proactieve campagnes en direct marketing.
  • Doelstelling 2.3: Tegen 2024 moeten in alle gebieden in Suriname faciliterende omgevingen worden gecreëerd die ICT toegankelijk maken voor personen met een handicap.
  • Doelstelling 2.4: Tegen 2025 moet ten minste 80% van de huishoudens in de bevolkte districten (Paramaribo, Wanica & Nickerie) toegang hebben tot internetbreedbanddiensten Digitale ontwikkeling en groei 14 en ten minste 60% van de huishoudens in de landelijke districten (Coronie, Saramacca, Commewijne, Marowijne, Para, Brokopondo, Sipaliwini) moet toegang hebben tot breedband internetdiensten.
  • Streefdoel 2.5: Tegen 2030 moet minimaal 95% van de huishoudens in de bevolkte wijken (Paramaribo, Wanica & Nickerie) toegang hebben tot breedband internetdiensten en moet minimaal 75% van de huishoudens in de landelijke districten (Coronie, Saramacca, Commewijne, Marowijne, Para, Brokopondo, Sipaliwini) moeten toegang hebben tot internetbreedbanddiensten.

| snc.com | Door: Redactie