• dinsdag 28 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

SURINAME HOOPT OP OLIERIJKDOMMEN UIT BLOK 58: FINALE INVESTERINGSBESLISSING VERWACHT EIND 2024

| united news | Door: Redactie

Foto: Een boorschip in de Surinaamse wateren (Blok 58), opzoek naar olie.

Suriname deelt het Guyana-Suriname Basin met buurland Guyana.

Guyana profiteert momenteel enorm van een van de grootste oliebooms in Zuid-Amerika. Suriname, dat gebukt gaat onder een economische crisis, hoopt op een vergelijkbare olievondst.

Echter, de wereldwijde strijd tegen klimaatverandering en de push naar netto-nul uitstoot bemoeilijken de exploitatie van de Surinaamse olievoorraden. In 2022 werd de planning van Suriname enigszins bemoeilijkt toen TotalEnergies, de operator van Blok 58, de finale investeringsbeslissing (FID) uitstelde. De regering ziet de olievoorraden als redding voor de economie, met name na de ontdekking van olie in

Blok 58 in 2020. Analisten schatten dat het blok wellicht 6,5 miljard vaten olie kan bevatten. Vier verdere ontdekkingen in 2022 versterkten dit vermoeden.

Men hoopte op een olierijkdom die Suriname uit de crisis kon helpen, net zoals in Guyana met het Stabroek Blok waar ExxonMobil 11 miljard vaten olie vond. De vertraging van de FID door TotalEnergies en APA kwam door een hoge gas-olieverhouding en tegenvallende exploratie resultaten. De partners zijn echter doorgegaan met booractiviteiten en haalbaarheidsstudies. Naar verwachting zal de FID-eind 2024 worden genomen.

De olie in Blok 58 is licht en zwavelarm, waardoor het relatief schoon te raffineren is.

Dit is aantrekkelijk voor grote oliemaatschappijen in een tijdperk waarin emissiestandaarden steeds strenger worden. Ook de relatief lage break-even prijs van $40 per vat maakt het project winstgevend.

Suriname staat onder grote financiële en socio-economische druk om de olievoorraden te exploiteren. Hoewel de wereldwijde energietransitie naar duurzame bronnen haast lijkt te gebieden, is de druk niet zo groot als sommige deskundigen beweren. De aantrekkelijke eigenschappen van de Surinaamse olie en het gunstige investeringsklimaat maken Blok 58 een interessant project voor grote oliemaatschappijen.

 

| united news | Door: Redactie