• vrijdag 22 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

SURINAME HEEFT OOK ILLEGALE LANDINGSBANEN

| dagblad de west | Door: Redactie

In het oerwoud van Venezuela hebben onderzoekers geconstateerd, dat er minstens 42 landingsbanen zijn waar vliegtuigen goud en/of drugs kunnen laden en opstijgen vanuit de regio Guyana. De helft van deze landingsbanen ligt nabij enkele van de duizenden illegale mijnen die ten zuiden van de Orinoco-rivier ontspringen, de langste rivier van het land en de op twee na langste waterweg in Zuid-Amerika.

Uit verschillende persberichten is gebleken dat een deel van het Venezolaanse goud via heimelijke vluchten vertrekt, vooral wanneer deze onderweg of op de bestemming wordt onderschept. Maar een gezamenlijk product van verschillende toonaangevende media, toont voor het eerst op

de kaart van Venezuela, de strategische punten waar illegale verzendingen via de lucht plaatsvinden. 

De smokkelnetwerken zijn in kaart gebracht door middel van satellietmonitoringsinformatie en later verwerkt met kunstmatige inlichtingen, om de evolutie van het mijnbouwfenomeen in het Venezolaanse Guyana, ten noorden van de Amazone, op een alomvattende manier te zien en begrijpen. Door middel van satellietbeelden, is er een duidelijke kaart van de ontbossing nabij Guyana vastgelegd. Hoe je het ook draait, de omvang van de mijnbouw in het zuiden van Venezuela is enorm. Vanuit het perspectief van de observatiesatellieten, waarvan hoge resolutiebeelden werden gebruikt voor dit journalistieke project, beslaat deze

ontbossing het equivalent van 40.000 voetbalvelden.

Naast de funeste gevolgen van de mijnbouw waaronder de ontbossing, onthullen de vanuit de ruimte genomen beelden nu 42 landingsbanen die ook de nationale soevereiniteit schenden en deze regio verbinden met transnationale criminele activiteiten. Ook in Suriname herkennen we dit soort taferelen. Onze autoriteiten zijn al geruime tijd op de hoogte van een groot aantal illegale landingsbanen die zich bevinden in ons achterland, maar er zijn ook een paar die gewoon onderdeel zijn van verschillende leefgemeenschappen die bewust deelnemen in deze criminele activiteiten.

Dit fenomeen is niet nieuw, maar het netwerk lijkt in de afgelopen jaren enorm te zijn gegroeid. We denken dan gelijk aan het uitgebrande toestel van Braziliaanse makelij, gevonden in het Goliathgebied in 2021. Ook werd er vorig jaar een grote hoeveelheid cocaïne gevonden in het oude Suralco mijngebied Kaimangrasi. En dan werd er in het laatste kwartaal van 2021 ook nog melding gemaakt van een uitgebrand toestel ook van Braziliaanse makelij op een voor zover bekend niet legale airstrip nabij Adjoemakondre, op nog geen vijf minuten rijden van Moengotapu in het district Marowijne. Dat toestel maakte een zogeheten noodlanding, en dit werd pas de volgende dag aan de autoriteiten gemeld.  Vreemder kan het niet en het roept ook vragen op, waarom het toestel daarna in brand werd gestoken. Waarom werden de autoriteiten niet meteen op de hoogte gesteld? 

Wat is er met de inzittenden van het toestel gebeurd?  Roept deze zogenaamde mislukte landing en vernietiging van het vliegtuig, niet tal van vragen op? De locatie van dit incident veroorzaakt zeker een groot aantal speculaties en wij van Keerpunt wisten wél uit welke hoek dat afkomstig was.Ook de Guyanese politie heeft al een aantal keren een uitgebrand vliegtuig aangetroffen op hun grondgebied. Vorig jaar nog werd er een Cessna 206 toestel in het Bissaruni-pad gevonden, zonder illegale drugs of verbrande lichamen.  In die zelfde week werd een ander vliegtuig boven Zuid-Guyana gezien, dat  richting Suriname vloog.

De CANU en de GPF probeerden het te onderscheppen, maar helaas lukte dat niet. Volgens hen, slaagde het vliegtuig te landen in Kaimangrasie, Suriname. De Surinaamse autoriteiten slaagden er toen in de locatie aan te doen en troffen meer dan 400 kilo cocaïne aldaar aan. Het toestel werd later eveneens uitgebrand terug gevonden te Goliath in West-Suriname. Tot op heden is de piloot van het vliegtuig te Kaimangrasie, spoorloos gebleven. Die werd vermoedelijk snel afgevoerd en veilig het land uit gesluisd.

| dagblad de west | Door: Redactie