• donderdag 31 October 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Suriname erkent met positie in Tier 1

| ABCSuriname | Door: Redactie

Suriname heeft een upgrade ontvangen van de Amerikaanse State Department met betrekking tot haar inspanningen op het gebied van mensenhandel, waardoor ons land nu in Tier 1 is geplaatst. Om in Tier 1 te worden geplaatst, moet een land voldoen aan strenge criteria. Dit omvat onder andere, het faciliteren voor slachtoffers van mensenhandel, zoals gratis rechtsbijstand, voorzieningen voor repatriëring van slachtoffers die naar hun land willen terugkeren, het vervolgen en berechten van daders van mensenhandel en het bieden van consulaire hulp aan slachtoffers met consulaire problemen. Deze criteria en onze inspanningen op deze gebieden zijn door de Amerikaanse State

Departement geëvalueerd, wat heeft geleid tot onze huidige classificatie.

Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie deelt het recente succes in de strijd tegen mensenhandel met de gemeenschap. De minister geeft aan dat het belangrijk is om het verschil tussen mensenhandel en mensensmokkel te begrijpen. “Bij mensensmokkel betalen mensen criminelen om hen van punt A naar punt B te brengen. Bij mensenhandel worden mensen onder valse voorwendselen van punt A naar punt B gebracht, vaak met het doel hen uit te buiten. Dit kan gepaard gaan met afpersing en het afnemen van hun paspoorten”, legt de bewindsman uit.

De erkenning is een

geweldige prestatie voor Suriname. Het toont aan dat onze overheid, het Ministerie van Justitie en Politie, het Korps Politie Suriname, het Openbaar Ministerie en andere betrokkenen effectief hebben samengewerkt om mensenhandel aan te pakken. Inspecteur Letitia Pinas en haar team van de TIP-unit hebben hierin een belangrijke rol gespeeld. “Onze inspanningen worden niet alleen lokaal erkend, maar ook door andere landen, zoals Curaçao, die om onze ondersteuning hebben gevraagd bij hun beleid tegen mensenhandel”, vertelt de minister.

Het vervolgtraject omvat het behouden en verbeteren van onze huidige positie. Dit betekent dat Suriname professioneler moet worden in de aanpak, duurzame oplossingen moet vinden voor uitdagingen zoals transport en opvang, en het beleid moet steeds worden aangescherpt om te voorkomen dat mensen in situaties van uitbuiting terechtkomen. “Een voorbeeld van een beleidsgebied dat hierbij kan helpen, is ons vreemdelingenbeleid’, stelt minister Amoksi vast. “We moeten voorkomen dat immigranten en vreemdelingen in illegale en kwetsbare posities terechtkomen waarin ze uitgebuit kunnen worden. Dit kan bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat mensen die naar Suriname komen met een visum voor drie maanden, niet illegaal worden na die periode en daardoor kwetsbaar worden voor uitbuiting.”

“Door te blijven streven naar excellentie en onze activiteiten te verbeteren, kunnen we ervoor zorgen dat Suriname een veilige plek blijft voor iedereen en een voorbeeld blijft in de strijd tegen mensenhandel”, aldus de bewindsman.

| ABCSuriname | Door: Redactie