• zaterdag 02 March 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname
Minister Albert Ramdin en zijn Cubaanse collega van Volksgezondheid, José Ángel Portal Miranda. Foto: CDS

Suriname en Cuba bespreken inlopen betalingsachterstanden

| suriname herald | Door: Redactie

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) heeft onlangs met zijn Cubaanse collega van Volksgezondheid, José Ángel Portal Miranda, gesproken over de betalingsachterstanden en het versterken van de samenwerking tussen beide landen. Ramdin gaf aan dat met betrekking tot de achterstallige schuld voor verlening van Cubaanse medische diensten met Empresa Cubana Importadora de Alimentos (Alimport) besproken zal worden om de betaling in goederen te doen, waaronder rijst.

Ook ten aanzien van de betaling van collegegelden voor Surinaamse studenten, zal met Alimport worden gesproken over mogelijkheden. Minister Portal Miranda gaf aan dat naast de betalingsachterstanden, ook de

woon- en leefomstandigheden, de betaling van lonen,

het niet kunnen opnemen van vakantie door Cubaanse doctoren en het illegaal aantrekken van medisch personeel uit Cuba de relatie de afgelopen jaren hebben aangetast.

Desondanks stelt de Cubaanse minister de bereidwilligheid van Suriname voor de restauratie van de relatie tussen beide landen op prijs. Het versterken en verder uitbreiden van de samenwerking op het gebied van de gezondheidszorg tussen beide landen is ook aan de orde geweest. Minister Ramdin sprak zijn tevredenheid over de vruchtbare medische samenwerking die Suriname en Cuba door de jaren heen hebben ontwikkeld.

Ook bekrachtigde hij het Surinaams standpunt, waarbij de

Amerikaanse blokkade op verschillende internationaal podia en fora door president Chan Santokhi werd veroordeeld. Dit standpunt zal wederom worden ingenomen tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

De bewindsman informeerde dat het in de lijn der verwachtingen ligt dat de minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, Cuba spoedig zal bezoeken waarbij er gesproken zal worden over verschillende kwesties betreffende de gezondheidszorg. Verder zal ook worden gekeken naar de ontwikkeling van alternatieve gebieden waaronder de traditionele geneeswijze.

De Cubaanse minister van Volksgezondheid bevestigde de wil van de Cubaanse regering om de samenwerking op andere gebieden te versterken, zoals de ontwikkeling van natuurlijke- en traditionele geneeskunde en de Cubaanse biotechnologische en biofarmaceutische industrie. Minister Portal Miranda gaf aan uit te kijken naar de participatie van minister Ramadhin in de ‘Cubasalud’ conferentie in oktober 2022.

Minister Ramdin heeft verder aangegeven, dat gezien de financiële uitdagingen in Suriname, het land vooralsnog geen gebruik zal maken van de door Cuba aangeboden beurzen.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| suriname herald | Door: Redactie