• donderdag 02 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Surinaamse president: vonnis Decembermoorden staat, OM is verantwoordelijk

| | Door: Redactie

De Surinaamse regering kan niet onderhandelen over de uitspraak van een onafhankelijke rechter en mag die ook niet naast zich neerleggen. Dat laat het kabinet van president Santokhi weten in een persbericht over de definitieve veroordeling van oud-president Bouterse voor zijn rol bij de Decembermoorden.

Vorige week werd Bouterse in hoger beroep definitief veroordeeld in de zaak over die vijftien moorden in 1982. Hij kreeg twintig jaar cel opgelegd. Ook tegen vier medeverdachten is een definitief vonnis geveld. Zij krijgen een gevangenisstraf van 15 jaar.

Bouterse en zijn advocaat suggereerden in de Surinaamse media wel dat er gesprekken werden gevoerd met Santokhi

over "een zachte landing" na de veroordeling. De regering is volgens Bouterse bereid om "faciliteiten te creëren", al is niet duidelijk wat hij daarmee bedoelt.

Maar het kabinet van Santokhi ontkent dat dus: "Het vonnis staat er en de veroordeelden hebben de gelegenheid om van de in onze nationale wetgeving aangegeven mogelijkheden tot onder andere gratie gebruik te maken."

Het OM - dat verantwoordelijk is voor de uitvoering van het vonnis - heeft de regering niet geïnformeerd over een ingediend gratieverzoek, meldt het kabinet.

'Wacht met geduld af'

Verder wil de regering niet ingaan op speculaties of uitspraken over een eventueel gratieverzoek. Santokhi verzekert

mensen dat de regering zorgvuldig zal omgaan met de zaak en roept mensen op om "in rust en met geduld de acties van de daartoe door de wet aangewezen autoriteiten af te wachten".

Santokhi zei kort na de uitspraak al in gesprek met Nieuwsuur dat het volgens hem onvermijdelijk is dat Bouterse binnenkort de gevangenis ingaat. "Eén ding staat vast: er is een vonnis en dat vonnis moet worden uitgevoerd."

Verloren wedstrijd

Bouterse zei gisteren bij het radiostation LIM FM dat hij nog geen formeel gratieverzoek heeft ingediend. Het aanvragen van gratie zou betekenen dat de veroordeelden schuld moeten bekennen en dat ze spijt hebben, zei de advocaat van Bouterse, Ivin Kanhai, bij de nieuwssite Suriname Herald en dagblad Times of Suriname. Ook is hij ervan overtuigd dat een verzoek niet zal leiden tot gratieverlening.

"Waarom zou je deelnemen aan een verloren wedstrijd? Je weet dat je die k&^% zaak (sic) gaat verliezen, waarom dien je dan een verzoek in?", stelt Kanhai in de Suriname Herald. In het interview merkt hij verder op dat de regering nog 16 maanden aan de macht is en dat er voor de verkiezingen een nieuwe politieke situatie kan ontstaan. In theorie kan de president volgens hem ook zonder formeel gratieverzoek gratie verlenen.

"Ik weet niet wat er in 2025 gaat gebeuren", zegt Kanhai verder. "Waarom zou je die 16 maanden niet willen uitzitten?" Vooruitblikkend op de komende verkiezingen vindt hij dat de NDP van Bouterse "moet zorgen dat ze meer dan 16 zetels heeft, zodat ze bepalend zijn bij de vorming van een nieuwe regering."

Op hun schreden teruggekeerd

Ook advocaat Gerard Spong, die betrokken was bij het onderzoek naar de Decembermoorden, heeft begrepen dat er geen gratieverzoek is ingediend. Hij kan zich daar wel iets bij voorstellen, zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Een gratieverzoek betekent inderdaad dat je spijt betuigt, dat je schuld bekent. Dat stuit die Bouterse natuurlijk enorm tegen de borst."

Vorige week zei de advocaat van Bouterse nog dat hij dit wel van plan was. "Kennelijk zijn ze op hun schreden teruggekeerd", zegt Spong.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| | Door: Redactie