Streng financieel toezicht eurozone op Griekenland eindigt na 12 jaar
| snc.com | Door: Redactie
Griekenland mag na twaalf jaar van het financiële strafbankje af. Het strenge toezicht van de eurozone op de Griekse overheidsfinanciën eindigt vandaag.
Volgens de Europese Commissie is Griekenland voldoende in staat om zelf weer over de schatkist te waken. "Griekenland heeft aan het gros van de beleidsafspraken met de Eurogroep voldaan (...) en heeft effectieve hervormingen doorgevoerd", schreef Eurocommissaris voor Economie Paolo Gentiloni eerder deze week in een brief aan de Griekse minister van Financiën Christos Staikouras.
Toen in 2008 de economische crisis begon, raakte Griekenland al snel verstrikt in diepe schulden. Tussen 2010 en 2018 werd het land daarom door de
De zogenoemde 'trojka' van instituties, met daarin de Europese Commissie, het IMF en de Europese Centrale Bank, legde de Grieken een streng saneringsbeleid op. De Griekse economie kromp in tien jaar tijd met een kwart en het besteedbaar inkomen van huishoudens daalde met een derde. De voormalige Nederlandse minister van Financiën en een van de gezichten van de trojka, Jeroen Dijsselbloem, zei in 2018 dat Europa te veel gevraagd
Hoogste staatsschuld in eurozone
Het financiële toestand van het land is nog altijd wankel. De Grieken hebben de hoogste staatsschuld van de hele eurozone en de kredietwaardigheid blijft laag: zelfs Italië betaalt een lagere rente op obligaties. Hoewel de economie groeit, worden de Grieken nu hard geraakt door de inflatie.
Aan het strenge toezicht op de Griekse financiën komt nu een eind, maar helemaal vrij van controles is het land nog niet. Net als bij de andere eurolanden die tijdens de financiële crisis steun kregen uit Europese noodfondsen en ingrijpend moesten bezuinigen (Ierland, Portugal, Cyprus en Spanje), zullen bij Griekenland nog jarenlang checks plaatsvinden.
Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'
| snc.com | Door: Redactie