• donderdag 28 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

‘Straatacties tegen Herstelplan a-nationaal en asociaal’

| sun.sr | Door: Redactie

Delen van de vakbeweging hebben voor vandaag een protestactie gepland. Vorige week organiseerde ook activist Stephano ‘Pakitow’ Biervliet een protestactie tegen de verschillende prijsverhogingen. Suriname U-News (SUN) sprak in dit kader met Xaviera Jessurun. Zij geeft aan het nut nu niet in te zien in het houden van massale straatprotestacties. Alle deuren voor dialoog staan wijd open. Zij voert aan dat de roep ‘Weg met het IMF’ door activisten en vakbondsleiders aangeeft, dat het niet doordrongen is hoe groot de financiële ravage is, noch welke broodnodige andere voordelen een samenwerking met het IMF ons land zullen opleveren.

Jessurun deelt mee dat

diverse publieke personen uit de samenleving vanaf het aantreden van de regering regelmatig worden uitgenodigd en geïnformeerd door de regering in onder andere de persoon van Armand Achaibersing van het ministerie van Financiën en Planning. Zij concludeert dat het jammerlijk is dat de materie niet is begrepen. Volgens haar heeft het geen zin om te protesteren tegen het Herstelplan, maar er moet juist gekeken worden hoe samen een bijdrage geleverd kan worden om Suriname uit deze crisis te halen. Zelf gaat Jessurun frequent naar de informatiesessies van Financiën.

De activiste geeft aan dat er voor zover haar bekend zeker vier ministers

zijn in het huidige kabinet die altijd reageren op vragen. “Dit is uniek in Suriname, want de afgelopen tien jaren hebben wij dit niet gekend.” Jessurun vindt het bovendien onverantwoordelijk om deze periode van COVID-19 te protesteren in een straatactie. “Zijn we vergeten hoe ernstig de crisis is in de gezondheidszorg?” Hoewel zij erkent dat iedereen het moeilijk heeft, stelt zij dat het herstellen van de economische crisis niet zonder pijn zou gaan.

De politici die dat gesteld hebben, zijn niet realistisch en degenen die dat geloofden, zijn ook niet realistisch. Iedereen moet zijn verwachtingen wat bijstellen en de politici moeten minder beloven. Jessurun merkt op dat er nog veel schort aan de communicatie vanuit de regering naar de samenleving toe. Echter zegt zij dat door feedback van de hele samenleving hierin wel wat positieve verandering te merken is. Zij noemt bijvoorbeeld een speciale Communicatie Unit die het ministerie van Financiën in het leven heeft geroepen met betrekking tot het Herstelplan. Het is noodzakelijk dat we met zijn allen gaan bouwen aan het herstel van ons land. Dat kan alleen in rust en dialoog met elkaar.

| sun.sr | Door: Redactie