STAATSRAAD OPPERT REEKS ARGUMENTEN BIJ AFWIJZING STROOMPRIJSVERHOGING
| united news | Door: Redactie
Onder aanvoering van een reeks argumenten hebben de NPS, BEP, NDP, vakbeweging en het bedrijfsleven maandag in de Staatsraad het staatsbesluit van de regering om de elektriciteitstarieven te verhogen afgewezen.
Alleen de VHP en Abop zijn voorstander en hebben in het advies dat naar de president wordt gestuurd een minderheidsstandpunt ingenomen. Pertjajah Luhur was niet aanwezig. Naar verluidt waren de politieke partijen verrast dat de vakbeweging en het bedrijfsleven tegen de uitvoering van het staatsbesluit hebben gestemd.
De tegenstanders stellen onder andere dat verhoging van de elektriciteitstarieven in combinatie met de hoge wisselkoers en aanpassing van de brandstofkosten een katalysator is voor
Ook is aangevoerd dat door de verhoging van de elektriciteitstarieven de lasten en kosten voor gezinnen, met name de middenklasse, en bedrijven weer zullen stijgen en dat het bedrijfsleven deze verhoging zal doorberekenen aan de consument.
Verder vinden de tegenstanders dat de prijsaanpassing op geen enkele aantoonbare manier zal leiden tot een efficiëntere bedrijfsvoering door de Energiebedrijven Suriname (EBS). Voorts zal het stroombedrijf ondanks de verhoging van de tarieven met een tekort zitten en is niet duidelijk hoe dit gefinancierd zal worden. Ook is gesteld dat de tarieven al eerder verhoogd waren.
De andere aanbevelingen door het accountancybedrijf Ernst & Young, zoals
Daarnaast dient de financiële administratie van EBS dringend gereorganiseerd te worden, moet het inkoopcontract met SPCS herzien worden en Ogane van EBS losgekoppeld worden.
Ook is er op gewezen dat belangenverstrengeling bij de EBS moet worden aangepakt. Verder is geopperd dat de jaarverslagen van het bedrijf sinds 2019 niet beschikbaar zijn voor het breder publiek en niet kan worden nagegaan of het bedrijf verlieslatend is, forse winst maakt of nog enorm geld verspillend is.
Dat de adviezen van de presidentiële commissie nog steeds niet zijn gevolgd, is ook een reden om de prijsverhoging af te wijzen. Tijdens de vergadering kwam ook naar voren dat thans het rapport van Ernst & Young ook uitwijst dat de gehanteerde elektriciteitstarieven veel hoger liggen dan de werkelijke kostprijs en dat de bevinding van Ernst & Young geen ruimte meer biedt voor verdere tariefsverhogingen.
Volgens de staatsraadsleden vindt er, gelet op artikelen in de staatsbegroting 2024, geen subsidie van de EBS plaats, maar is er sprake van vereffening. Omdat de minister van Natuurlijke Hulpbronnen geen opheldering kan geven op de vraag wat de subsidie is, is afwijzend gereageerd.
Voor verschillende vertegenwoordigers in de Staatsraad, waaronder NPS en BEP, is de opbouw van de tarieven onduidelijk. De Asfa heeft een stuk ingediend en gevraagd of die als bijlage kan worden toegevoegd aan het advies dat naar de regering wordt gestuurd.
Tijdens de vergadering van de Staatsraad kwam ook aan de orde hoe de prijsvorming in de toekomst geregeld zal worden. De vraag rees of bij elke stijging van de wisselkoers of brandstofprijs de stroomprijs ook zal stijgen. Er moet volgens partijen duidelijkheid komen hoeveel subsidie EBS daadwerkelijk nodig heeft. Bij de vorige verhoging van de prijs was SRD 2 miljard aan subsidie afgebouwd en met de nieuwe prijsaanpassing mikt de regering tot en met december dit jaar op een afbouw van SRD 1,1 miljard. Staatsraadsleden menen dat zonder in te grijpen in de bedrijfsvoering “het gewoon geld gooien in een bodemloze put is.”
De regering hoeft overigens het advies van de Staatsraad niet over te nemen.
UNITEDNEWS
| united news | Door: Redactie