• zaterdag 23 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

SPSB-zaak weer op de rol gebracht

| suriname herald | Door: Redactie

Rechter Iswarpersad Sonai heeft de zaak van de Surinaamse Postspaarbank (SPSB), die vrijdag opnieuw op de rol stond, in behandeling genomen. De zaak was voor enige tijd geschorst. Na de hervatting gaf de magistraat aan dat er een beschikking van het Hof was waarin werd bepaald dat de zaak zou voortgaan in de stand waarin deze zich bevond. Echter, na overleg met de advocaten werd besloten om het onderzoek opnieuw te beginnen. Ook werd afgesproken dat een advocaat een verweer zou voeren.

Op 7 juli 2023 werd rechter Danielle Karamat Ali door alle verdachten te weten voormalige SPSB-directeur Ginmardo Kromosoeto, de

ondernemer Bryan Jurgens, voormalig topambtenaar en ambassadeur Gardelito Hew A kee, voormalig SPSP raadslid Wantley Sardjo, de consultant Joy Ten Berge en de Nederlander Robert Putter, gewraakt. De verdachten verweten de rechter van partijdigheid en het ontnemen van het recht op een eerlijk proces. Op die dag zou de officier van justitie haar strafeis doen.

Advocaat Raoul Lobo deed het verzoek aan de rechter om de voorlopige hechtenis van zijn cliënt Brayen Jurgens op te schorten. De raadsman hekelde het feit dat de vervolging, maar ook rechters de verzoeken afdoen op grond van slechts de ernstige bezwaren. Er zijn geen gronden

voor de voorlopige hechtenis. Er wordt nogal lacherig hierover gedaan door verschillende rechtsinstellingen. 

De wet eist naast de aanwezigheid van ernstige bezwaren, dat er ook gronden zijn voor de voorlopige hechtenis. Artikel 56 Strafvordering geeft aan dat er sprake moet zijn voor ernstige bezwaren en er moet sprake zijn van vluchtgevaar of een van een gewichtige reden van maatschappelijke veiligheid, in de literatuur ook wel geschokte rechtsorde genoemd, aldus Lobo. 

Advocaat Murwin Dubois deed namens zijn cliënten, de verdachten Kromosoeto en Hew A Kee eveneens het verzoek om de opschorting van de voorlopige hechtenis. Dubois hield de rechter een studie van Inter-American Commission on Human Rights voor. Suriname heeft op 12 november 1987 het Verdrag voor de Rechten van de Mens geratificeerd, waardoor dit verdrag van een hogere rechtsorde is geworden dan de nationale wetgeving. 

Daarmee is dit verdrag een hogere wetsproduct geworden. Dit betekent dat als hierop een beroep wordt gedaan, de rechter dit in zijn oordeel moet meenemen. Tot slot benadrukte de advocaat dat straffen een ultimum remedium moet zijn, een laatste middel wanneer er geen andere oplossing meer voorhanden is.

Op 27 oktober 2023 zal de officier van justitie reageren op de verzoeken van beide advocaten. De verdachten blijven vooralsnog aangehouden.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| suriname herald | Door: Redactie