• woensdag 15 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Spanning in Suriname: gaat Bouterse zich melden voor zijn gevangenisstraf?

| snc.com | Door: Redactie

NU.nl | Vandaag moet de Surinaamse oud-president Desi Bouterse zich melden voor zijn celstraf. Het is spannend of hij dat gaat doen. Volgens zijn advocaat Irvin Kanhai zijn die twijfels onnodig: "Bouterse houdt zich aan wet en recht", verzekerde hij donderdagmiddag in gesprek met het Surinaamse radiostation LIM FM.

Bouterse en zijn vier medeveroordeelden moeten zich vrijdag om 9.00 uur lokale tijd melden bij de gevangenis om de celstraffen uit te zitten die zij op 20 december in hoger beroep kregen. Bouterse kreeg twintig jaar en de vier andere ex-militairen vijftien jaar.

Bouterse zal eerst naar de gevangenis Santo Boma gaan, op zo'n

20 kilometer van Paramaribo. Daar begint zijn detentie. In een later stadium zal hij worden verhuisd naar een cel die nu in aanbouw is op het terrein van het Militair Hospitaal in Paramaribo.

Het blijft onduidelijk of Bouterse vrijdag naar de gevangenis zal gaan. Zijn huisgenote weigerde de aanzegging aan te nemen. Maar Kanhai verzekert: "Ik kan u zeggen dat mijn cliënten law-obedient servants (dienaren die zich aan de wet houden, red.) zijn. Daarmee heb ik u alles gezegd."

De in aanbouw zijnde cel van Bouterse in Paramaribo. Foto: ANP Foto
De in aanbouw zijnde cel van Bouterse in Paramaribo. Foto: ANP
Foto" data-entity-type="file" data-entity-uuid="0f77f0d4-bb04-459c-8531-13f799713ac8" src="/sites/default/files/inline-images/IMG_0038.jpeg" />

Partij Bouterse vroeg aanhangers om naar zijn huis te komen 

De Nationale Democratische Partij (NDP) van Bouterse riep leden en sympathisanten op om zich vrijdagochtend te verzamelen in de buitenwijk van Paramaribo waar de Surinaamse oud-president woont. "De partij kan zich niet vinden in het vonnis", stond in de oproep.

De bedoeling van de bijeenkomst is om Bouterse en zijn gezin morele ondersteuning te geven, zei partijprominent Ricardo Panka over de oproep. Bouterse zal naar verluidt zijn aanhang toespreken.

Het gaat om een beladen moment, erkende Panka, maar Bouterse heeft volgens de partijprominent opgeroepen om "het niet tot een uitbarsting" te laten komen.

De Decembermoorden 

Op 8 december 1982 werden vijftien advocaten, journalisten, militairen, universitaire docenten, een vakbondsleider en een zakenman gemarteld en geëxecuteerd. Bouterse was op dat moment leider van het militaire regime in Suriname.

| snc.com | Door: Redactie