• dinsdag 16 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Somohardjo: “Het is de schuld van 65.000 Javanen dat er nul Javaanse dc’s zijn”

| waterkant | Door: Redactie

Bronto Somohardjo, minister van Binnenlandse Zaken tevens ondervoorzitter van de Pertjajah Luhur (PL), stelt dat de 65.000 Javanen in Suriname nu moeten strijden voor een rechtvaardiger Suriname. Hierdoor zal ervoor gezorgd worden dat het oliegeld, welke vanaf 2028 zal binnenstromen, niet naar de rijken gaat maar naar het volk.

Tijdens de viering van Javaans Nieuwjaar op het Onafhankelijkheidsplein maandagavond benadrukte de bewindsman dat de Javaanse groep vooral moet gaan strijden om meer inspraak te kunnen krijgen in het land.

De vertaling van 65.000 Jowo’s(*) naar slechts tweeëneenhalve ministers en nul districtscommissarissen is volgens Somohardjo niet evenwichtig wanneer gekeken wordt naar de andere

bevolkingsgroepen.

“We moeten strijden voor meer inspraak. 65.000 Jowo, tweeëneenhalve minister en nul dc’s. Niet de schuld van de Surinaamse president en niet de schuld van de vicepresident, maar onze schuld. We moeten werken, strijden voor een socialer Suriname”, benadrukte de PL-topper.

De minister verwees naar de eenheid die de Javaanse groep getoond heeft die geleid heeft tot het uitroepen van Javaans Nieuwjaar tot een nationale vrije dag. Wanneer deze eenheid ook voor andere zaken getoond wordt, verwacht hij dat er meer voor deze groep zal kunnen worden bewerkstelligd.

“Deze vrije dag willen wij Javanen niet om het vrij zijn. Want wij Javanen

houden van werken. Wij Javanen zijn niet lui. Het gaat om die 65.000 Jowo die erkenning wilt hebben voor het bestaan.

Elke grote groep in Suriname heeft haar eigen dag. En wij moesten onze dag delen met onze Inheemse broeders en zusters. Wij Javanen houden van delen, want als je niet kan delen kan je niet vermenigvuldigen. Maar we wilden onze eigen dag waarin we worden erkend voor het helpen opbouwen van Suriname”, aldus de politicus.

(*) ‘Jowo’ is een informele term die zijn oorsprong vindt in de Indonesische taal, specifiek in de Javaanse cultuur. Het wordt vaak gebruikt om te verwijzen naar de Javaanse cultuur, taal of mensen.

 

| waterkant | Door: Redactie