• woensdag 15 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname
default

Sieuw Ramsukul: “Dat ik op GBB geplaatst ben om VHP stukken te behandelen is grootste leugen”

| waterkant | Door: Redactie

Sieuw Ramsukul, presidentieel adviseur tevens directeur algemeen beheer bij het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer in Suriname (GBB), heeft gereageerd op de aanvallen op hem en president Chan Santokhi vanuit de ABOP. Hij ontkent dat hij op het ministerie is geplaatst om stukken van VHP’ers te behandelen.

“Wie praat nu goed over GBB? Overal hoor je alleen maar negativiteit. Percelen die aan andere mensen toebehoren worden afgepikt, dus er is een heel slecht imago over GBB. Ik ben door de president daar geplaatst, maar niet om VHP stukken te behadelen. Want het is de grootste leugen die ze uitkraaien”, zei Ramsukul

in het programma To The Point op Apintie TV.

De GBB-directeur voerde aan dat hij op het ministerie is geplaatst, omdat de druk op het staatshoofd te groot werd. Santokhi zou dagelijks uit diverse gesprekken met burgers hebben gemerkt dat 80% van de problemen bij deze burgers te maken hadden met grondproblemen.

“Het grootste probleem in Suriname is het grondprobleem. Mensen zijn nu niet zo bang voor criminelen, maar ze zijn bang dat hun percelen worden afgepikt. Mensen dromen zelfs dat hun percelen zijn afgepikt. De vrees bij de burgers is erg groot. Ik ben dus daar geplaatst om stukken van burgers,

die geen hoop meer hebben in het ministerie, af te behandelen en af te handelen. Burgers die 10, 20, 30 en 40 jaren wachten op hun stukken”, aldus de directeur.

Ramsukul stelt dat hij tot en met december 2023 persoonlijk meer dan 7.000 stukken voor minister Dinotha Vorswijk heeft gebracht, waarna de bewindsvrouw deze stukken door heeft gestuurd naar de verschillende afdelingen. Maar het moment de stukken op de afdelingen terechtkomen, blijkt dat ze verdwijnen. Het hoofd van de afdeling Grondinspectie zou volgens hem zelfs bij de president hebben verklaard dat stukken in lades van ambtenaren worden bewaard. Vandaar dat hij een plan heeft gemaakt om de werkzaamheden vanuit één locatie te doen, omdat er hierdoor meer zicht zal zijn.

Wat nu in Suriname gebeurt, is volgens Ramsukul nooit eerder in het land gebeurd. “Corruptie bij grondzaken is vanaf 1982 begonnen. Wij moeten ons schamen dat we nu in 2024 nog percelen uitgeven met een decreet, dus er moeten wetten komen. Maar u ziet wat de tendens is, want grondconversie is één van de voorbeelden. Den man no wroko mee, maar de president was bevoegd”, aldus Ramsukul.

| waterkant | Door: Redactie