• donderdag 16 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Sharman wil onderzoek aantrekken artsen uit buitenland

| sun.sr | Door: Redactie

Vicevoorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), Dew Sharman, vindt dat een gedegen wetenschappelijk onderzoek en een brede discussie moeten komen voor het wel of niet aantrekken van artsen/specialisten uit het buitenland. In gesprek met Suriname U-News (SUN) zegt hij dat het altijd beter aanvoelt als wij onze eigen Surinamers goed faciliteren, die bekend zijn met onze gemeenschappen en hun culturen. “De behandeling vanuit je eigen mensen voelt altijd beter aan”, merkt de vicevoorzitter op. Echter zegt hij,

dat indien er een behoefte blijkt te zijn voor het halen van artsen uit het buitenland, onderzoek in deze belangrijk is. Uit het onderzoek zal volgens hem moeten blijken van waar ze worden gehaald.

Voor Cuba is een arts een economisch product, dat wordt geëxporteerd om dollars binnen te halen voor het land. Het onderzoek zal volgens hem moeten uitwijzen als wij als land zo een exportproduct wel of niet willen. “Precies hoe het geldt voor andere

producten, dat sranan sani na wi sani, moet het ook hier gelden”. Het blijkt dat lokale artsen niet zo graag in het binnenland willen werken. Daarom werden door de vorige regering ruim 50 Cubaanse artsen gehaald voor de Medische Zending en de Regionale Gezondheidsdienst (RGD). Sharman stelt dat indien het zo is, nagegaan moet worden waarom Surinaamse artsen niet naar het binnenland willen en dan zaken op orde stellen. “Maar elke keer zeggen, ze willen niet en je doet er niets aan, dan gaan ze natuurlijk nooit”. Hij ziet ook graag een evaluatie over het halen van Cubaanse artsen.

Volgens Sharman moet er ook rekening worden gehouden dat er een paar honderd studenten zitten op het Medische Wetenschappelijk Instituut van de Anton de Kom Universiteit, die zullen afstuderen. Hij zegt dat het niet zo moet zijn, dat wanneer deze studenten afgestudeerd zijn, zij geen werk hebben, omdat wij zitten met contracten met buitenlandse artsen. Deze studenten die vroeg of laat zullen afstuderen, zijn volgens hem een mogelijkheid om te kunnen inzetten in het binnenland. De vicevoorzitter verwacht niet dat over zes jaar bijvoorbeeld nog erover gesproken wordt dat er geen dienstwoning, telefoon en bewaking is in het binnenland. “Als er wordt ingespeeld op wat nu nodig is, heb je over vijf jaren aan alles voldaan, zodat je artsen rustig kunnen gaan werken in het binnenland”. Sharman die zelf arts is, zegt dat er ook rekening gehouden moet worden dat de gemeenschappen in het binnenland klein zijn, waardoor een arts, als wetenschapper kan afstompen. Er moet in dit geval volgens hem gekeken worden naar het clusteren van poliklinieken. Tot slot zegt de vicevoorzitter dat een Cubaanse arts ons land uiteindelijk veel meer kost dan een lokale arts. De regering betaalt niet alleen de arts, maar ook de Cubaanse regering.

| sun.sr | Door: Redactie