• vrijdag 19 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

SEOB: ‘GEMIDDELDE 12-MAANDSINFLATIE DAALDE NAAR 39,5%’

| dagblad de west | Door: Redactie

De Suriname Economic Oversight Board (SEOB) heeft in de 12e editie van het SEOB- bulletin gesteld, dat de inflatie in april 2024 een daling vertoonde, voornamelijk als gevolg van de dalende wisselkoersen voor vreemde valuta. “De inflatie kwam uit op 20,9%, terwijl de maandinflatie uitkwam op 0,7%.

Ook nam de kerninflatie – inflatie exclusief voedsel en energieprijzen – verder af. De daling in de wisselkoersen ligt nog steeds ten grondslag aan de daling in de kerninflatie. De gemiddelde 12-maandsinflatie daalde naar 39,5%”, aldus de SEOB.

De SRD-component van de M0 kwam volgens de SEOB in maart 2024 wederom hoger uit dan overeengekomen

met het IMF, vanwege de netto overheidsuitgaven. De SEOB adviseert  dat de overheid dient haar uitgaven in lijn te brengen met haar inkomsten om een mogelijke bestedingsdruk op de inflatie te voorkomen. “De koersdaling houdt aan. Terwijl de USD-wisselkoers in mei met ruim 5% daalde, daalde de euro wisselkoers met ongeveer 4% ten opzichte van de SRD.”

De SEOB is van mening, dat de aanhoudende wisselkoersdalingen kunnen leiden tot inkomstenverlies voor exporteurs en de overheid, terwijl de overheid anderzijds baat kan hebben bij het aflossen van buitenlandse schulden.

Rentes stijgen verder; solvabiliteit bankensector verbetert 

“Na een kortstondige daling in februari 2024, stegen de

leenrentes verder in maart 2024. De gemiddelde leenrente klom van 14,9% naar 15,2%. De sterkste stijging vond plaats bij persoonlijke leningen, waarbij het rentepercentage op uitstaande leningen met 0,6 procentpunt klom.

Hoge leenrentes blijven uitdagend voor het klein- en middenbedrijf (MKB). Wij pleiten daarom voor incentives voor strategische productiesectoren. Anderzijds bleven creditrentes min of meer ongewijzigd.”

De SEOB verwacht dat een mogelijk keerpunt in de creditrentes is opgetreden vanwege de dalende inflatie, alsook de verbeterede inflatieverwachtingen.

| dagblad de west | Door: Redactie