• vrijdag 03 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

SEMINAR CARBON CREDITS | DE BUSINESS CASE VOOR SURINAME

| united news | Door: Redactie

Foto compilatie: Gwendolyn Smith en Vasco van Roosmalen

Suriname is het meest beboste land ter wereld, maar hoe verdienen we hieraan? In het Forest93 seminar Carbon Credits: de Business Case zullen Vasco van Roosmalen en Gwendolyn Smith vanuit hun praktische ervaring met koolstofkredietenhandel toelichten hoe de business case achter carbon credits werkt.

Zij putten hierbij uit hun ervaring bij het ontwikkelen van business cases rondom carbon credits. Zoals de eerste succesvolle carbon credits deal op de voluntary market in 2009 waarmee de inheemse Surui gemeenschap in Brazilië hun bos beschermt door carbon offsetting. Ook zullen zij ingaan op de nieuwste business case van ReSeed waarbij carbon credits vanuit de kleinschalige landbouwsector worden gegenereerd

door regeneratieve landbouw te stimuleren.

De gepresenteerde cases zijn relevant voor Suriname die aan de vooravond staat van het inrichten van haar processen om carbon credit-handel mogelijk te maken. Dit is met name interessant gezien de ontwikkelingen in de energie- en landbouwsector waar er veel mogelijkheden liggen voor carbon offsetting en regeneratieve landbouw.

In de aansluitende paneldiscussie, die gemodereerd wordt door Forest93, zal met name worden ingegaan op wat er nodig is om een succesvolle business case te hebben voor carbon credit-handel, rekening houdende met zowel economische, als Environmental, Social en Governance (ESG) aspecten.

Forest93 is de brand van de Stichting Groene Groei Suriname. Het doel van

Forest93 is zoveel mogelijk mensen enthousiast maken over een groene toekomst van Suriname door het delen van informatie. Op de United Business Beurs wil Forest93 een brug slaan met het bedrijfsleven en in dialoog treden over de kansen van, en gedeelde verantwoordelijkheid voor, Suriname’s natuurlijke hulpbronnen.

Aanmelden

Wilt u het seminar bijwonen maar heeft u nog geen United Beurs VIP card?

Stuur dan een mail naar info@greengrowthsuriname.org

Datum Seminar: Vrijdag 3 november 14.00 uur tot 17.00 uur Congress room hotel Jacana 

Introductie van de sprekers:

Vasco van Roosmalen, CEO ReSeed  

De afgelopen 20 jaar heeft Vasco M. van Roosmalen met meer dan 45 inheemse en traditionele gemeenschappen samengewerkt, en hen geholpen om, de technische en financiële beheerinstrumenten te creëren voor de bescherming van hun traditionele gronden. Vasco ondersteunde ook de ontwikkeling van de eerste inheemse koolstofprojecten ter wereld die met succes koolstofkredieten op de markt brachten en werd in dit proces een van de eerste mensen in Brazilië die gecertificeerde REDD+ koolstofkredieten op de internationale markt registreerde.

Vasco groeide op in Suriname, en studeerde vervolgens Environmental Public Policy Sciences aan de Universiteit in Nijmegen. Hij is directeur en oprichter van de NGO ECAM in Brazilië. Daarnaast is hij mede-oprichter van het sociale impact fonds genaamd UTU. Sinds 2022 is hij tevens mede-oprichter en CEO van ReSeed.

Gwendolyn Smith, UN Roster Expert on Climate Change and REDD+

Gwendolyn is door de Verenigde Naties geselecteerd voor diens Roster of Experts voor Governance and Inclusion of Indigenous Peoples and Afro-descendants en voor de REDD+ en Climate Change Roster of Experts voor Latijns America en het Caraibisch gebied.

Daarnaast heeft Gwendolyn meer dan 15 jaar ervaring in het ontwerpen en faciliteren van participatieve processen. Ze heeft verschillende processen met inheemse volkeren van Suriname, Colombia, Ecuador en Nepal gefaciliteerd en bemiddeld, vooral in hun inspanningen om met bedrijven uit de particuliere sector, NGO’s en de overheid in gesprek te gaan over onderwerpen die verband houden met natuurlijke hulpbronnen, waaronder carbon credits.

Gwendolyn groeide op in Suriname, studeerde Agrarische Productie aan de Anton de Kom Universiteit en deed vervolgens een Master in Biotechnology en een PhD in Conflict Resolution in de Verenigde Staten. Ze publiceerde een boek over inheemse gemeenschappen en klimaatverandering, als ook meerdere artikelen over haar onderzoek en ervaringen in haar werkvelden. In Suriname heeft zij meerdere Milieu en Sociale Effecten Analyses geleid voor nieuwe ontwikkelprojecten rondom natuurlijke hulpbronnen, tevens is zij sinds 2018 mede-oprichter en voorzitter van Stichting Groene Groei Suriname.

UNITEDNEWS| UBF2023 SEMINAR


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| united news | Door: Redactie