• maandag 11 December 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

SCHULDHERSCHIKKING MET CHINA GEPLAND VOOR NOVEMBER

| united news | Door: Redactie

De regering van Suriname is vol vertrouwen dat in november dit jaar een herstructureringsakkoord met China zal worden bereikt, als laatste onderdeel van de schuldherschikking die het Internationaal Monetair Fonds heeft aanbevolen.

President Chandrikapersad Santokhi heeft deze optimistische verwachtingen gedeeld tijdens een interview met het Amerikaanse zakentijdschrift Bloomberg. Hij benadrukte dat de onderhandelingen met China “te lang” hebben geduurd en dat Suriname vastbesloten is om tot een oplossing te komen.

Buitenlandminister Albert Ramdin zal naar verwachting in november naar China reizen om de laatste stappen van deze cruciale onderhandelingen af te ronden. Het herstructureringsaanbod aan China werd meer dan een jaar geleden

gedaan en betreft een bedrag van ongeveer USD 545 miljoen. President Santokhi verklaarde: “Alle signalen die we krijgen wijzen erop dat we zeer dicht bij een schuldherstructurering zijn. China is nu in een betere positie om te beslissen dan een paar maanden geleden.”

Een overeenkomst met China vormt het laatste puzzelstukje om Suriname uit de financiële problemen te helpen, meer dan drie jaar nadat het begon met het missen van betalingen aan internationale schuldeisers.

Het land staat op het punt om een belangrijke speler te worden in de energiesector, met recente olieontdekkingen in de Atlantische Oceaan, vlakbij het naburige Guyana, waar Exxon Mobil Corp. al actief is.

Bij de onderhandelingen met de Chinese geldschieters zoekt de Surinaamse regering naar voorwaarden die in lijn zijn met de reeds gunstige rentetarieven van de leningen. Wat de uitkomst ook moge zijn, deze zal moeten voldoen aan de eisen en voorwaarden van het IMF.

Ondertussen bevindt Suriname zich ook in de laatste fase van de schuldruil met obligatiehouders, nadat in mei van dit jaar een principeakkoord werd bereikt met een belangrijke groep investeerders om $675 miljoen aan uitstaande schulden te herstructureren. Een nieuwe uitgifte van obligaties zal zowel dollarobligaties als een speciale zekerheid omvatten die zal uitbetalen wanneer de regering toegang krijgt tot olie-inkomsten.

UNITEDNEWS


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| united news | Door: Redactie