• dinsdag 16 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

SBM OFFSHORE SLAAT EERSTE SLAG IN OLIERIJK SURINAME

| united news | Door: Redactie

Foto: SBM’s Fast4Ward FPSO hull | Auteur: Armand Snijders.

SBM Offshore heeft in de strijd om de FPSO-hegemonie in Suriname, waar grote olievoorraden voor de kust liggen, een belangrijke eerste slag geslagen.

Hoewel een definitief investeringsbesluit over de winning naar verwachting pas voor het einde van dit jaar wordt genomen, heeft het bedrijf in samenspraak met oliegigant TotalEnergies een casco voor een eerste drijvend productie-, opslag- en losschip (FPSO) gereserveerd.

SBM Offshore heeft daarmee het Japanse Modec afgetroefd. De Nederlandse onderneming is al de hofleverancier van FPSO’s in buurland Guyana, waar door onder meer ExxonMobil sinds 2019 enorme olievoorraden opgepompt worden. Daar zijn

inmiddels vier door SBM Offshore gebouwde drijvende olieplatforms operationeel, een vijfde is onderweg. Modec heeft er daar tot nu toe slechts één geleverd. De komende jaren zullen er nog zeker vier worden besteld om de naar schatting elf miljard vaten olie naar boven te halen.

SBM Offshore, dat ook in het aangrenzende Brazilië actief is met FPSO’s, had ondertussen de ogen ook gericht op de voormalige kolonie Suriname, waar begin 2020 de eerste olie in de maritieme wateren werden gevonden door TotalEnergies.

De beslissende Final Investment Decission (FID), die in 2021 zou komen, werd echter keer op keer uitgesteld. Maar nu lijkt

die voor 1 januari 2025 toch te worden genomen, wat betekent dat in 2028 de eerste oliedollars in de Surinaamse staatskas – en bovenal op de rekening van TotalEnergies – zullen vloeien.

De FPSO die SBM Offshore zal bouwen en waarvoor nu al een casco wordt gereserveerd, ziet het bedrijf als een belangrijke mijlpaal voor haar activiteiten in de regio. Het casco, dat volgens het Fast4Ward-principe wordt geconstrueerd, wordt in Singapore gebouwd. De FPSO zal vanaf 2028 200.000 vaten olie per dag produceren.

Artur Nunes-Da-Silva, die de leiding over de Surinaamse activiteiten van TotalEnergies heeft, belooft dat zijn maatschappij zo schoon mogelijk zal werken. ‘We zijn van plan de beste technologieën te implementeren als het gaat om het terugdringen van broeikasgassen. De FPSO die SBM Offshore gaat leveren zal bijvoorbeeld volledig elektrisch zijn, net als een Tesla.’ Ook de Nederlandse floaterspecialist zegt dat het van plan is om een bijna-nul-emissie FPSO op de markt te brengen.

Vooralsnog is in de Surinaamse wateren een geschatte olievoorraad van minimaal zevenhonderd miljoen vaten ontdekt. De verwachting is dat dit de komende jaren nog zal verveelvoudigen. Volgens deskundigen is er met deze bestelling bij SBM Offshore in feite geen weg terug meer voor TotalEnergies voor wat de oliewinning in Suriname betreft.

UNITEDNEWS

GERELATEERD AAN: SBM OFFSHORE RESERVEERT SCHIP VOOR TOTALENERGIES

 

| united news | Door: Redactie