• zondag 10 December 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Saya, Gentle en Pique in gesprek met president

| suriname herald | Door: Redactie

De Haïtiaanse ondernemer Jean ‘Saya’ Mixon, Sergio Gentle en Siebrano Pique staan op de agenda van het Kabinet van de President om in voorbereiding op de nationale dialoog, voorgesprekken met president Chan Santokhi te voeren. De gesprekken staan voor vandaag gepland. In hoeverre deze wel voortgang vinden is echter niet bekend, aangezien enkele organisaties die ook voor voorgesprekken hadden getekend ter elfder ure hebben afgezegd.

Zowel Saya, Gentle als Pique maken onder meer via social media duidelijk hun misnoegen over het beleid kenbaar. In de afgelopen dagen hebben DA’91, BEP, DOE, NDP, VES en het Burgerinitiatief voor Participatie en Goed Bestuur

(BINI) besloten niet in te gaan op uitnodigingen van het kabinet. Daarentegen hebben politieke organisaties als PALU, OPTSU, De Nieuwe Wind en A20 wel hun mening aan het staatshoofd kenbaar gemaakt evenals sociale instellingen, religieuze groepen en sociaal-maatschappelijke en bedrijfslevenorganisaties.

De voorgesprekken oftewel pre-dialoog gingen op 26 februari van start en zouden tot zaterdag moeten duren. Naar verluidt zijn de sessies met twee tot drie weken verlengd vanwege het aantal organisaties dat nog op het programma is gekomen. Daartussen zijn er ook de reguliere ontmoetingen van het staatshoofd, vaak ook met dezelfde groepen waarmee er voorgesprekken worden gevoerd.

Het staatshoofd legt er bij de gesprekken de nadruk op dat de incidenten van 17 februari een signaal voor de regering zijn geweest dat het beleid omgebogen moet worden. De regering wil hiervoor de inzichten van verschillende delen van de samenleving vernemen en uiteindelijk in een nationale dialoog de contouren hiervoor uitzetten.

De datum van de nationale dialoog staat echter nog niet vast. Eerst zal hetgeen in de voorgesprekken naar voren is gekomen, uitgezet en in een verslag vervat worden.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| suriname herald | Door: Redactie