SATELLIETBEELDEN VOORSPELLEN WEINIG GOEDS VOOR DE WERELDWIJDE TARWEOOGST… BEHALVE IN RUSLAND EN CHINA
| snc.com | Door: Redactie
Infrarood satellietbeelden tonen aan dat de staat van tarwegewassen wereldwijd stagneert. In Rusland en China zou er echter sprake zijn van topoogsten.
Satellietbeelden die de vochtigheidsgraad en gezondheid van landbouwgronden meten, tonen aan dat basisgewassen zoals tarwe in slechte staat verkeren en zelfs sterk teruglopen in kwaliteit bij belangrijke exporteurs zoals Oekraïne, India en de VS. Er zijn echter drie landen die een enorm succesvolle tarweoogst zullen zien: Rusland (5,1 procent hoger dan het vorige vijfjarige gemiddelde), China (2,3 procent hoger) en Canada (0,81 procent). Dat staat te lezen in gegevens waarover de BBC bericht.
De Britse omroep werkte samen met
In de EU zou dat 4,7 miljoen ton minder tarwe kunnen betekenen dan vorig jaar. “Slecht nieuws voor landen die alternatieven hopen te vinden voor Oekraïense tarwe. Rusland zou wel eens de enige grote winnaar kunnen zijn”, onderstreept de BBC.
“Honger leidt tot sociale onrust en geweld”
Het is niet de enige keer
“De inval van Rusland in Oekraïne heeft wereldwijd ernstige economische en sociale gevolgen gehad. Veel landen kampen nu met gevaarlijke voedseltekorten en sterk gestegen prijzen voor voedsel, energie en meststoffen. Deze druk doet zich voor op een moment dat de overheidsfinanciën van landen al onder druk staan door de pandemie en de staatsschuld hoog is. Nu de inflatie het hoogste niveau in decennia heeft bereikt, lopen kwetsbare huishoudens in lage- en middeninkomenslanden het grootste risico op acute voedselonzekerheid.
En de geschiedenis heeft geleerd dat honger vaak leidt tot sociale onrust en geweld”, verklaarde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) nog in mei.
Ook de Chinese overheid waarschuwde in maart dat de wereld weldra zal geconfronteerd worden met de slechtste oogst van verschillende gewassen in jaren. Hierdoor begon Peking alvast met het massaal hamsteren van rijst, tarwe en het verbeteren van zijn eigen landbouwgronden.
Hoewel ontwikkelingslanden wellicht het meest zullen lijden onder wereldwijde voedseltekorten, kan er ook verwacht worden dat Rusland en mogelijk China hun voedselsurplussen zullen inzetten als een wapen tegen de NAVO en zijn bondgenoten, net zoals het Kremlin dit nu al doet met grondstoffen zoals gas en olie.
BRON: businessam
Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'
| snc.com | Door: Redactie