• zondag 05 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Santokhi maakt afspraken aanpak waterprobleem rijstsector

| starnieuws | Door: Redactie

President Chan Santokhi heeft zaterdag in Nickerie gesprekken gevoerd om het waterprobleem voor de rijstsector aan te pakken.  Er is een  mogelijke dreiging voor de zaaiperiode en de oogst te Henarpolder vanwege de in mindere mate beschikbaarheid van water.

Een van de belangrijkste maatregelen die besproken werd, was het verbeteren van de waterinfrastructuur in Henarpolder. President Santokhi erkent dat dit essentieel is om ervoor te zorgen dat de boeren voldoende water hebben voor hun gewassen, vooral tijdens droge periodes. Hij verzekerde de boeren ervan dat de regering zal investeren in het bouwen en onderhouden van irrigatiesystemen om dit probleem aan te

pakken, meldt de Communicatiedienst Suriname.

Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) erkende het probleem en verklaarde dat er stappen worden ondernomen om deze aan te pakken. Volgens de minister is er al een merkbare instroom van zoet water in het gebied, waardoor het zoute water langzaam terug richting zee wordt geduwd. Dit zal erin resulteren dat de kleine boeren in de Middenstandspolder uiteindelijk het zoete water zullen krijgen dat ze nodig hebben. Tevens benadrukte de minister het belang van regulering van dit proces in de toekomst om ervoor te zorgen dat de kleine boeren geen negatieve gevolgen van

ondervinden.

Daarnaast werd er gesproken over het bevorderen van waterbesparende landbouwtechnieken. President Santokhi benadrukte dat het gebruik van moderne technologieën en technieken in de landbouw kan helpen om water efficiënter te gebruiken. Het staatshoofd stelde voor om boeren bewust te maken van deze technieken en hen te ondersteunen bij de implementatie ervan. Op deze manier kan de landbouwsector duurzamer en beter bestand worden tegen droogte.

Om de capaciteit van de wateraanvoer naar boeren en rijstverwerkers te vergroten, heeft Sewdien lopende projecten aangekondigd. Deze projecten omvatten het Wakay- en Wageningen-pompgemaal, die naar verwachting binnen zes maanden operationeel zullen zijn. De minister stelde voor dat als het nodig is, pompen van particulieren ingehuurd moeten worden om aan de vraag te voldoen.

| starnieuws | Door: Redactie