Santokhi: Instituut van president moet worden beschermd
| starnieuws | Door: Redactie
Vond president Chan Santokhi zijn foto op de cover van het boek van Gerard van den Bergh niet leuk genoeg? (Foto: René Gompers) President Chan Santokhi zal de laatste zijn die wat tegen een foto van hem gaat doen. "Ik heb geen tijd voor alles wat over mij rondgaat op social media," zegt hij in een exclusief gesprek met
Starnieuws. Anders wordt het als het te maken heeft met zijn functie als president. En dat is precies het geval met de cover van het boek van Gerard van den Bergh Zakendoen in Suriname – Corruptie op het hoogste niveau. De auteur heeft een foto van het staatshoofd geplaatst op de cover van het omstreden boek."Je moet het professioneel bekijken. Het is een attack tegen die functie en er kunnen zoveel redenen daarvoor zijn. Maar laat het een goede reden zijn. Laat het geen reden zijn om je oplage te laten verkopen."President Santokhi gaat in op de commotie die is
ontstaan nadat zijn advocaat actie ondernam. "Ik heb gewoon het advies gehad 'president dit is niet goed'". Hij vertelt dat hij de ondernemer Van den Bergh zelfs tot drie keer toe op kantoor heeft gehad en er alles aan heeft gedaan om zijn project goed te begeleiden naar de verschilleden ministeries en andere financiële instituten. "Maar als het niet lukt, dan lukt het niet. Die man zijn probleem bestond al lang voordat ik president was."Santokhi kreeft het advies 'nee dit kan niet'. "Je wordt geassocieerd met corruptie....dat ben ik niet en dat is niet mijn stijl. Dan moet je dat aanvechten". En precies daar gaat het volgens het staatshoofd mis. "Dat gaat op een gegeven moment niet uitgevoerd worden zoals het bedoeld is." Hij legt uit dat hij zich er niet persoonlijk mee heeft bezig gehouden en zijn advocaat de zaak heeft laten afhandelen. Hij kreeg het advies om een klacht in te dienen bij de procureur-generaal, wat dus ook via zijn advocaat is gegaan. "Uiteindelijk wordt je geconfronteerd dat de Ware Tijd iets krijgt. Dat was niet de bedoeling. In feite krijg je daardoor een totale accentverlenging dat het gaat om censuur...nee."Het staatshoofd verduidelijkt: "Het gaat erom dat er een portret is dat niet correct is en dat moet gecorrigeerd worden." Aangezien de auteur in Nederland woont en zijn uitgever en distributeur ook daar zijn, wordt de zaak verder in Nederland voortgezet. Het kortgeding wordt vandaag in Rotterdam behandeld.Hij betreurt de impact dat de zaak hier op de media heeft gehad. "Dat was niet de bedoeling en toen ik dat hoorde, heb ik dat ook direct laten stopzetten." Hij wijst erop dat het gaat om instituten die nationale en internationale verantwoording hebben en dat die instituten moeten worden beschermd."Ik heb dat boek niet gelezen, maar mensen die het hebben gelezen zeggen 'president dit kan niet... je wordt nergens in het boek genoemd met corruptie en ook niet gerelateerd met wat anders'". De president voegt eraan toe: "Maar het buitenland leest het, het buitenland ziet dit ding en we hebben ook internationale samenwerking, dus inderdaad moeten we soms corrigerend zijn."
"Echter moet het middel dat je inzet niet zo proportioneel zijn dat je daardoor ook anderen hun rechten gaat inperken of ten minste een perceptie gaat creëren dat daardoor het recht op vrije meningsuiting of persvrijheden ingeperkt moeten worden. Dat was nooit de bedoeling."
In elk geval zal de foto van het staatshoofd niet meer voorkomen op de cover van de tweede editie van het boek van Van den Bergh. Dat heeft de auteur zelf laten weten.
| starnieuws | Door: Redactie