• zondag 11 April 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Santokhi: “De verantwoordelijke van het wanbeleid zegt dat u niet slim heeft gestemd”

Datum: | Bron: Suriname Herald | Door: Redactie

President Chan Santokhi countert terug, nadat ex-president Desi Bouterse, op de herdenkingsdag van de Revolutie aan zijn achterban zei, dat ze kennelijk niet slim genoeg heeft gestemd. “Plotseling komt de verantwoordelijke van het wanbeleid zeggen, dat het volk niet slim heeft gestemd. Wel het volk heeft slim gestemd en de financiële chaos weggestemd,” zei de president gisteren bij het startsein van het elektrificatieproject in de Van Pettenpolder in Nickerie.

De president zei dat er jaarlijks SRD 7 miljard aan schuld wordt afgelost, die de regering-Bouterse heeft achtergelaten. Op het hoofd van elke burger rust er US$ 7.000 aan schuld. “Dat heeft de vorige regering gedaan, waardoor u betaalt voor de maatregelen die wij nu treffen.”

De inkomsten bedragen volgens het staatshoofd iets meer dan US$ 7 miljard. “Hoe breng je ontwikkeling met dit gegeven? De schuld is te groot. We kunnen het niet betalen. Vandaar dat het bureau Lazard in de arm is genomen om de buitenlandse schuld van Oppenheimer van US$ 675 miljoen af te lossen.”

Aan rente alleen op deze lening wordt jaarlijks bijna US$ 70 miljoen betaald. “Met vertrouwen en onderhandelingen hebben we ruimte gehad om tot en met eind maart renteloos af te lossen. We beginnen weer te onderhandelen om renteverlaging voor mekaar te krijgen.”

Om de financiële crisis op te lossen heeft de regering het Internationaal Monetair Fonds (IMF) benaderd. Jaarlijks zullen wij US$ 750 miljoen krijgen om de economie te hervormen. De onderhandelingen met het IMF zijn voor negentig procent rond, zei de president. 

“Het enige waarover we nog geen overeenstemming hebben bereikt is de wisselkoers. Het IMF wil dat wij de wisselkoers loslaten. Wij zeggen dat die beheerst kan worden door de banken en de Deviezencommissie,” zei president Santokhi.

Naomi Hoever

Datum: | Bron: Suriname Herald | Door: Redactie