• zondag 19 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Sampie: Politieke oorlog om ABOP klein te krijgen

| starnieuws | Door: Redactie

Edgar Sampie (ABOP/PL) richt zijn pijlen op president Chan Santokhi.

Edgar Sampie (ABOP/PL) vindt dat er een politieke oorlog wordt gevoerd om ABOP klein te krijgen. Ministeries die onder beheer zijn van de ABOP/PL krijgen geen middelen om het werk te doen. Dit geldt ook voor parastatale instellingen waar door ABOP voorgedragen personen de leiding hebben. Sampie voerde aan dat

eenieder zich veilig wil voelen, maar veiligheid heeft een prijs. De volksvertegenwoordiger vroeg zich af hoe de korpsen en inlichtingendiensten moeten functioneren als zij de nodige middelen en apparaten niet hebben om te kunnen opereren. "Sinds 2020 is er geen behoorlijke investering gedaan bij het ministerie van Justitie en Politie.

"Als voorzitter van de commissie Justitie en Politie weet ik als geen ander hoe het reilt of zeilt binnen het ministerie van Justitie en Politie. Te a yuru doro fu bos tori, wo bos tori. Maar ik doe een beroep op de president van de Republiek Suriname, als oud-politieman, als

oud-minister van Justitie en Politie, om eindelijk de politieke wil te tonen en te investeren in de veiligheidsdiensten van het land", betoogde Sampie. Hij schetste een somber beeld van diverse korpsen, waar de persoonlijke uitrusting te wensen overlaat. Door gebrek hieraan zouden velen van de ambtenaren lijden aan de Ziekte van Weil. "Veiligheid heeft een prijskaartje, je moet investeren in veiligheid. Aan de middelen van Juspol wil de president ook komen."

"Voorzitter, als ik zaken op een rijtje moet zetten wanneer het gaat om de drinkwaterproblematiek in ons land, dan durf ik te zeggen dat de president een beetje grapt en een loopje neemt met het volk. Er is geen gedegen plan om drinkwater te garanderen voor iedereen", stelde Sampie. Hij voerde aan dat er geen middelen worden vrijgemaakt, terwijl de overheid een achterstallige schuld van ruim SRD 17 miljoen heeft bij het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen. Aan de andere kant is SRD 20 miljoen gelijk overgemaakt aan de leverancier van buizen, zonder een reçu. Voor aanschaf van materiaal voor Commewijne is slechts SRD 1.2 miljoen nodig. "Voorzitter, ik hoop niet dat het zover komt dat ik de vicepresident moet vragen om dit bedrag te doneren", merkte Sampie op.

Het Assembleelid merkte op dat nog steeds gewacht wordt op de US$ 7 miljoen die in oktober vorig jaar is goedgekeurd voor de Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM). Dit geld is nog steeds niet overgemaakt. Voor Henar is US$ 1 miljoen en in Nickerie is 3.5 miljoen besteed om 3 bronnen te boren voor watervoorziening. "En dat was binnen de kortste keren een feit. De SWM heeft slechts tweemaal het bedrag nodig voor Paramaribo en Wanica om het probleem van de lage waterdruk voor altijd op te lossen".

"Voorzitter, dit is een voorbeeld van de politieke oorlog waarover ik altijd praat. Omdat de ABOP daar zit, moet geen geld naar daar, anders gaat de ABOP scoren. Neem een voorbeeld bij NPS; ze kregen die nodige ondersteuning niet en daarom is NPS eruit. En precies zo wordt omgegaan met de ABOP ministeries en de parastatale bedrijven die onder de ABOP vallen", stelde Sampie. Hij voerde aan dat er met twee maten wordt gemeten binnen de regering.

| starnieuws | Door: Redactie