• donderdag 12 September 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname
Robby Makka niet gediend van Armand Snijders (De Ware Tijd) en daagt hun uit voor een openbaar en eerlijk diaspora gesprek

Robby Makka niet gediend van Armand Snijders (De Ware Tijd) en daagt hun uit voor een openbaar en eerlijk diaspora gesprek

| snc.com | Door: Redactie

Het diaspora beleid van President Chan Santokhi is vaker het mikpunt van kritiek. Sommige critici zien het diaspora beleid als gefaald en anderen zien het als een continue proces dat steeds uitdagingen zal moeten overwinnen. 

Robby Makka een vooraanstaande diaspora die nauw betrokken is bij het ondersteunen van een effectief diaspora beleid in Suriname reageert fel op de aanvallen van Armand Snijders ( De Ware Tijd (DWT), die vooral gericht zou zijn op VHP Ministers. Volgens Robby is deze schrijver van De Ware Tijd te ver gegaan met uitlatingen in zijn artikel in de DWT van 16 juli 2024 “De

nasleep van het SLM-debacle (2): De rol van de diaspora bij de ondergang“. Met name de onderstaande passage is voor Robby Makka onacceptabel voor zijn duurzaam vrijwilligerswerk voor de Diaspora.

Armand Snijders in dit artikel: 

“Met name door de VHP-sympathisanten Makka en Bhoendie, die een kans zagen om, als Santokhi eenmaal aan de macht zou zijn, te kunnen mee eten uit de presidentiële ruif. En dat gebeurde ook”.

Makka noemt de beschuldigingen van Armand Snijders oneerlijk, beledigend, kwetsend, laag, smaadschrift en klinkklare onzin. Hij daagt Armand Snijders voor een openbaar en eerlijk debat.


Hieronder de reactie van Robby Makka

“Hoe durft Snijders mij te beschuldigen? Als u iets tegen Bhoendie of SLM heeft, dan is dat uw keuze. Maar

kom niet aan mijn integriteit. VHP-sympathisant zijn is een rol, Makka en Bhoendie zijn twee aparte natuurlijke personen en de functie van bestuursleden van ons binnen DFK is separaat. Als mijn bestuur iets verkeerd heeft gedaan, bewijs dat dan? Snijders mixt alles in een giftige “moksie patoe” om geloofwaardig over te komen.

“Ik daag Snijders uit voor het eerlijk en integraal diasporagesprek en/of pennenstrijd”. Via virtuele mogelijkheden zoals webex of teams mag Snijders eenieder bijhalen wie hij wil, van onderzoeksjournalist tot alle criticasters om zijn beschuldiging te staven of te bewijzen, maar wel met een neutrale gespreksleider erbij.

Geen cent, geen tickets

Ik krijg geen cent van Suriname. Evenmin ontvang ik gratis of korting-tickets van SLM. Het kabinet van de president heeft mij nooit betaald, betaalt mij niet en het ministerie van Financiën in Suriname kent mijn rekeningnummer ook niet. Niemand in Nederland betaalt mij privé of anderszins. Anders gezegd: sinds ik in Nederland woon en werk, heb ik nooit van Suriname of regeringen gegeten of meegegeten en zal dat niet doen als Diaspora of als persoon. 

Niet in SRD, € of $ of natura. Niemand betaalt mij direct of indirect voor het werk die door mijn drie stichtingen i.v.m. het werk van Diasporafonds wordt gedaan. De VHP is ook niet mijn sponsor. Op geen enkele manier heb ik voorzieningen gehad van welke parastataal bedrijf dan ook. 

Ik werk beroepsmatig dagelijks aan een gezond en fris financiële samenleving. Ik werk al 27 jaren beroepsmatig voor Ministerie(s) van Financiën en ben hier thans lid van het Management in Nederland. Ik werk dagelijks met kernwaarden als geloofwaardigheid, zorgvuldigheid en verantwoordelijkheid en heb als levens en werkdoelstelling “compliance”. Mijn werkgever controleert mijn gang van zaken en ik heb een voorbeeldfunctie. Hoe durft hij mij dan te beschuldigen? De beschuldiging daarom door Snijders geuit is “below the belt”, misplaatst en klinkklare onzin. 

De eerste tegenreactie

Het is niet de eerste keer dat Snijders negatief en ongefundeerd schrijft over Diaspora. Op 6 september 2022 schreef hij het artikel ACHTERGROND: Diaspora omvat meer dan alleen Hindostanen

Dit artikel had een etnisch tintje. Op 25 oktober 2022 kwam mijn uitgebreide tegenreactie in DWT, dankzij de toenmalige hoofdredacteur. Dat “hindostaans” heeft Makka kunnen pareren met een tegenreactie in het artikel Diaspora kan nooit mislukken.

In hetzelfde artikel geef ik aan dat redacteur Snijders zonder rapport(en) te bestuderen of toelichting te vragen negatief schrijft over de Diaspora. Nu, na 1,5 jaar begint Snijders met wederom slechte journalistieke beschouwingen, zonder een goed journalistiek-gesprek met Diaspora, zonder hoor en/of wederhoor, zonder checks van feiten, zonder toelichting te vragen aan mij. Zijn zogenaamde onderzoeken over Diaspora, waarbij de feiten wederom niet kloppen raken kant nog wal. 

Foto van mij en president

Makka zegt aan Snijders: “als u een foto van mij zet, mij “mati” van Chan noemt, (zie artikel BESCHOUWING — De ongelukkige diasporahand van Santokhi) dan checkt hij toch de historie en feiten? Hij gaat grasduinen op facebook, op internet, plukt foto’s van onze website www.dfk.sr of elders en publiceert via DWT Diaspora juncto SLM lukraak. Hij haalt vele zaken door elkaar. DFK heeft niets te maken met de voordracht van oud-directeur de Haan. Ook niet met de andere namen door hem genoemd in relatie tot SLM. “Wie verkeerd is, is verkeerd, tegen wie een onderzoek loopt bij het OM, moet zelf weten of anders moeten we afwachten wat het resultaat van het onderzoek is.”

De leugens

1.​ Ik eet niet mee en zie geen kans. Ik weet niet wat ruif is. 

2. ​Hij schrijft: “hij (Bhoendie) was destijds in september -samen met Makka- in Den Haag aanwezig bij de opening van het Chan Santokhi Foundation Nederland/VHP-infocentrum, waarin ook Diaspora Ondernemershuis werd gevestigd. Dat gebeurde vanuit ‘het kantoor van ondernemer Robbie Bhoendie aan de Beeklaan in die stad, zo meldde de VHP toen”. De waarheid is: Het Diaspora Ondernemershuis was gevestigd aan de Weimarstraat, en dus niet aan de Beeklaan.

Het Diaspora Ondernemershuis was van een ander ondernemer en niet van de heer Bhoendie. Deze ondernemer van het ondernemershuis heet M. Sewtahal en is thans een gemeenteraadslid. Voorheen was hij bestuurslid van de ChanSantokhi Foundation.

De verzamellocatie was wel vanuit kantoor van Bhoendie, maar dat was ook de vergaderruimte van de Dutch Suriname Business Club. Lopen van A naar B, van ondernemer naar ondernemer, zou dat niet mogen? Het was ook lopen met hoger kader van “diaspora naar diaspora” voor de VHP en Chan. Wat is er dan mis mee?

En dan enkele antwoorden op vragen die Snijders stelt of insinueert, nu in simpele bewoordingen als uitleg via SNC: 

Hoeveel geld zit er in het Diaspora fonds en heeft DFK een rekeningnummer? 

A: er zit 0 euro in het bedoelde fonds en we hebben geen rekeningnummer tot nu toe. We zijn een nog een stichting en we bouwen rustig aan een infrastructuur die ooit de Diaspora bank zal moeten heten. Voor dit moment zijn er diverse particuliere fondsen die 0 centen van Suriname krijgen, maar in Nederland particulier werken voor Suriname en in Suriname helpen. 

Er was zoveel beloofd ook door de VHP of de president over Diaspora kapitaal, waar is het geld gebleven? 

A: De president is afhankelijk van adviezen, capaciteit en bezetting i.v.m. de implementatie van DFK. De VHP en de president treffen geen blaam. Hooguit de werkarmen zowel in Suriname als in Nederland die hun werk niet (kunnen) doen, vanwege: nationale prioriteiten in Suriname, te veel werk,tekort aan kennis en agenda’s op ministeries en ambassades.

De nationale agenda van Suriname met herstel van de economie, IMF, inflatie, ordening bankensector, compliance etc. vergen alle aandacht. De president werkt dag en nacht heel hard om de noden te verlichten. Dat ziet de Diaspora ook. Op de achtergrond wordt er echter hard gewerkt door de Diaspora, en zijn de raakvlakken met de sectoren om het presidentieel rapport Diaspora Fonds en Kapitaal “actief” te houden niet verwaarloosd. Maar, first thing first. 

Aan welke resultaten heeft Diaspora direct of indirect meegedaan: 

De aangepaste Kiesregeling, (deskundige uit Nederland is hierbij actief), hartmissie en andere medische ondersteuning, de IMS mall, Koole Suriname, Makandra projecten (lobbywerk), Oil en Gas deelnemers tijdens SEOG, bouw en huishoudbeurs in Suriname,  huizenbouw, AOW gat, Zorgautoriteit, Natio, Hotel Breeze (binnen straal van 3 km nu 7 hotels met diaspora als aandeelhouder), grondconversie (zodat de Surinamer ook in Nederland een co-financiering heeft), de participatie bij de DNB bij CBvS, accountants in Suriname, Rekenkamer in Suriname met counterpart in Nederland, SLM (we promoten SLM), eigenaar van groot hotel met keten aan bedrijven, rijstsector, veiligheid, nefroloog, data concept voor IT en Bureau Cite voor woningbouw etc. 

Makka nogmaals: niemand betaalt ons in deze, we financieren alles persoonlijk of via netwerk donoren in Nederland en we houden kantoor op diverse locaties. Nogmaals, DFK gebruikt geen cent van de regering en Suriname.

Waarom is Diaspora Fonds onzichtbaar? 

Sommige willen hun naam niet in de krant en sommigen doen gewoon hun ding zonder associatie met Diaspora. Af en toe komen we uit met een publicatie, echter is er niets te verbergen. 

Conclusie en verzoek 

“Ik vraag de media met klem om geen beschouwingen te publiceren over Diaspora waarin mijn naam voorkomt en waarin leugens staan. Want het zijn leugens. Doet men dat toch, dan is het advies aan een ieder “blijf blaffen”. We gaan door met het goede DFK werk. Als uzelf geen Diaspora bent en/of van hun niet houdt, stimuleer geen ontspoorde Dia. Diaspora is een product of positieve attitude. 

De VHP werkt, de president werkt hard en Diaspora zal blijven werken. Chan blijft een Diaspora hero en de Diaspora blijft VHP ondersteunen. Doet men een volgende keer wel aan onderzoeksjournalistiek aub.  Al geruime tijd zegt men dat in Suriname het verschrikkelijk gesteld is met onderzoeksjournalistiek.

Kunt u een volgende keer hiermede rekening houden? Of werken de 100 strafregels voor de koppige Snijders niet? Zie ook artikel "Honderd strafregels voor koppige Snijders". Ooit zal de leugen in de media juridisch worden uitgevochten, want vrije mening eindigt waar belediging begint.


DISCLAIMER

SurinameNieuwsCentrale.com publiceert vaak ingezonden stukken van schrijvers. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke juistheid van een ingezonden brief. Plaatsing houdt niet in dat de redactie achter de inhoud van het bericht staat. Een brief wordt uitsluitend geplaatst als de bron bij ons bekend is. De naam van de afzender wordt onder het artikel geplaatst. NAW- en e-mailgegevens worden niet openbaar gemaakt.

Het e-mailadres van de opinieredactie van SurinameNieuwsCentrale.com:
SurinameNieuwsCentrale@gmail.com

| snc.com | Door: Redactie