• dinsdag 16 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Rijstboeren kampen met wateroverlast

| suriname herald | Door: Redactie

Eerst was het droogte en nu wateroverlast”, zo zegt voorzitter Harinandan Oemraw van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA).

Oemraw zegt dat het de afgelopen weken flink heeft geregend in Nickerie, waardoor er nu sprake is van wateroverlast op de rijstarealen. Volgens hem hebben de rijstboeren, die arealen hebben op Wageningen en Middenstandspolder, te kampen met een flinke wateroverlast.

“Deze boeren moeten nu pompen inzetten om het overtollige water uit de arealen te verwijderen. Dit kost de boeren extra geld.” Hij meent dat het pompgemaal te Wageningen ook niet optimaal werkt, waardoor het overtollige water niet verwijderd kan worden uit de rijstvelden.

Oemraw

zegt verder dat in het vorige inzaaiseizoen de boeren ook veel geld hebben moeten uitgeven aan brandstof, omdat er een enorme droogte heerste. De regering had ondersteuning beloofd, maar die is uitgebleven. De president had beloofd dat er ondersteuning zou komen, omdat de boeren de laatste jaren steeds last hebben gehad van rattenplagen, droogte en allerlei andere omstandigheden.

Volgens hem hebben de boeren onder moeilijke omstandigheden water moeten pompen tijdens de droogte, hierdoor liep de kosten op naar SRD 12.500 per hectare. Desondanks is ondersteuning vanuit de regering uitgebleven.

De voorzitter haalde aan dat de boeren nu bezig zijn voorzieningen te treffen om weer

te gaan zaaien. Bepaalde boeren moeten zelfs leningen nemen tegen hoge rentes en zelfs sieraden verpanden om te kunnen zaaien. Hij hoopt dat er snel ondersteuning komt, want de boeren hebben het bijzonder moeilijk.

| suriname herald | Door: Redactie