• zaterdag 23 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

'Richtprijzen ministerie EZ kloppen van geen kant'

| sun.sr | Door: Redactie

Volgens winkeliers die aangesloten zijn bij de Winkeliers- en Ondernemersvereniging Suriname (WOVS) klopt de prijzenlijst die het ministerie van Economische Zaken (EZ) maandelijks publiceert van geen kant. Naar zeggen van de winkeliers worden ze door het ministerie geconfronteerd met prijslijsten die zij bij het verkopen van hun producten moeten hanteren, terwijl de inkoopprijzen van de producten al boven deze prijzen liggen.

In gesprek met SUN gaven enkele winkeliers aan dat het ministerie met deze handeling een incorrect beeld van winkeliers aan de samenleving voorschotelt. “Mi no mang bai wang paki sausijsje gi SRD 10 na importeur, da mi moesoe seri dati SRD 9.85

in mi wenkrie. Da na moro betre mi tap mi wenkri, noso na mi o trong lasi mang”, aldus één van de winkeliers.

Hij geeft verder aan dat zij bij wet een maximale winstmarge van 25% mogen hanteren bij het bepalen van hun prijs. Maar als de richtprijs van het ministerie veel lager is dan de prijs die hij bij de groothandelaar krijgt, is er iets mis in het systeem. Volgens hem moet de Vliegende Brigade niet alleen de winkeliers controleren, maar ook de groothandelaars, want de prijzen in de winkels worden bepaald door de prijzen die de importeurs hanteren. 

De minister

van Economische Zaken (EZ), Saskia Walden, werd hiermee geconfronteerd. Zij geeft aan dat de prijzenlijst van het ministerie tot stand komt door de factuurprijzen te vermenigvuldigen met de winstmarge. “De prijzen die wij hanteren, zijn afkomstig van de importeurs. Indien er een afwijking is tussen de inkoopprijs van de winkelier en onze prijzenlijst, kan die winkelier het dan aangeven in onze Coza-app. Deze app is speciaal voor deze onregelmatigheden gecreëerd”, zegt de minister. De bewindsvrouw benadrukt verder dat er strenge maatregelen zullen worden getroffen tegen de groothandelaars die aan prijsdiscriminatie meewerken, door producten goedkoper te verkopen aan de ene en duurder aan de ander.

Een ander probleem waarmee de winkeliers te kampen hebben, is dat er geen consistentie is in de prijsbepaling door de groothandelaars. “Bij elke aankoop betalen wij een andere prijs. Sommige handelaren hanteren op dezelfde dag bij verschillende winkeliers een andere prijs voor hun product. Dit wekt frustratie bij ons op, want dan is ons kapitaal niet genoeg om voor de volgende inkoop te betalen. Op het moment wij onze prijzen aanpassen, wordt er gelijk met de vinger naar ons gewezen.

De regering wekt een haatgevoel op bij de consumenten tegenover de winkeliers, door te doen alsof wij de veroorzaker van hoge prijzen zijn. Wij zijn in dit geval wel onschuldig en smeken de regering om een betere controle bij de prijsbepaling. Wat de meeste mensen over het hoofd zien, is dat wij ook mensen zijn. Dat wij ook een huishouden hebben dat moet draaien. Wij zijn net als alle andere ondernemingen en bedrijven ook zwaar getroffen door de Covidpandemie, maar dan nog doen wij ons uiterste best om het hoofd boven water te houden. De behandeling die wij vanuit de overheid krijgen, is net alsof zij ons liever kapot zien gaan. In een crisisperiode moet je juist de onderneming stimuleren, maar deze regering doet niets daaraan. Dat vinden wij een kwalijke zaak”, aldus de winkelier.

 

 

 
De richtprijzen gepubliceerd door het ministerie van EZ voor de periode 27 maart - 9 april 2021

De richtprijzen gepubliceerd door het ministerie van EZ voor de periode 27 maart - 9 april 2021

| sun.sr | Door: Redactie