• dinsdag 07 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Regering Santokhi-Brunswijk wil nog niet reageren op excuses

| dagblad suriname | Door: Redactie

De Nederlandse minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken heeft zaterdag in Suriname excuses uitgesproken voor het slavernijverleden bij de herdenking van 160 jaar afschaffing slavernij, in hartje Paramaribo Ook woonde hij een speciale kerkdienst bij in de grote Stadskerk.

De speciale herdenking vond plaats bij het slavernijmonument van Kwakoe in het centrum van de stad. 

“De Nederlandse staat heeft slavernij mogelijk gemaakt, gestimuleerd, in stand gehouden en ervan geprofiteerd”, sprak Hoekstra. “Eeuwenlang zijn in naam van de Nederlandse staat mensen tot handelswaar gemaakt, uitgebuit en mishandeld.”

“Slavernij is een misdaad tegen de menselijkheid waar Nederland een belangrijk aandeel in had”, zei Hoekstra. Hij

sprak over de “honderdduizenden volwassenen en kinderen” die tegen hun wil en met “extreem geweld” onder “mensonterende omstandigheden” moesten werken.

Surinaamse regering wil nog niet reageren op excuses

President Chandrikapersad Santokhi sprak van een”‘blijk van een wil om te erkennen hoe groot het leed toen was”. “De koning heeft aangegeven dat de excuses met hart en ziel intens worden beleefd, en wij verwelkomen dat”, zei de president. Hij voegde daaraan toe, dat zijn regering niet meteen wil reageren, omdat hij eerst een in zijn land ‘breed gedragen’ antwoord wil hebben op hoe Nederland en Suriname nu verder gaan.

“Onze reactie op de excuses

moet van even grote historische waarde zijn als de excuses van Nederland. We hebben geen keus, omdat de wonden van driehonderd jaar slavernij niet makkelijk weg te maken zijn”, aldus Santokhi.

Hoekstra verwees in zijn toespraak naar de situatie van de inheemse bevolking van Suriname. “Zij waren het die door kolonisten van hun land werden beroofd en met geweld werden verdreven. Zij waren het van wie als eerste de eigenwaarde en identiteit ontnomen werd.”

Verder sprak de minister over de “uiterst pijnlijke geschiedenis” van de mensen die uit India, China en Java werden gehaald om zware arbeid te verrichten. “Ook dit was het product van een hebzuchtig, koloniaal bewind.”

Rijstkorrels in haren

Hoekstra prees in zijn toespraak de mensen die in verzet kwamen tegen de slavernij, onder wie Jolicoeur, Boni en Baron. Hij sprak over de vrouwen die rijstkorrels in hun haren vlochten om elders te planten om te overleven. Zij zetten volgens Hoekstra “brute ontmenselijking voor financieel gewin” tegenover “kolossale moed en veerkracht, waarvan we de erfenissen zien in zovele verschijningsvormen”.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| dagblad suriname | Door: Redactie