• zaterdag 05 October 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

REGERING NIET IN STAAT VEILIGHEID EN ORDENING GOUDSECTOR AAN TE PAKKEN

| united news | Door: Redactie

Auteur: Wilfred Leeuwin.

De regering blijkt niet in staat te zijn de veiligheid in de kleinschalige goudmijnbouw industrie te garanderen en ook niet de sector te kunnen ordenen.

Dat is donderdag tijdens een spoed persconferentie toegegeven door de minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie en zijn collega Krishna Mathoera van Defensie. De voornaamste reden is, dat er geen voldoende financiële en technische middelen zijn hiervoor. Het is een enorme uitdaging die niet gemakkelijker wordt omdat de kleinschalige goudzoekers die veelal uit de goud gebieden afkomstig zijn geen werkgelegenheid hebben, in een slechte achtergestelde sociaaleconomische positie verkeren en op hun manier proberen

een bestaan te hebben.

Op een concrete vraag als de Surinaamse overheid wel in staat is het veiligheidsprobleem in dit specifiek geval te beheersen en als dat niet het geval is, het niet wachten is op de volgende ramp, zegt Amoksi, “Ik concludeer niet dat u het verkeerd ziet, maar ik zeg wel, het is een constante monitoring. Volgens de minister is er constant overleg met de goudmaatschappij geweest om de situatie onder controle te krijgen.

Echter zijn er steeds weer gouddelvers die zich naar de plek begeven, ook nu nog en geven zij geen gehoor aan de oproep om het onveilig

gebied te verlaten. Na te zijn ontruimd door politie en legereenheden zijn zij teruggegaan naar het gebied om te zoeken naar goud. Amoksi geeft toe dat na die ontruiming het toezicht minder effectief is geweest. “Het spijt ons natuurlijk en we condoleren de mensen, maar er kan niet gezegd worden dat er geen aandacht is geweest om dit te monitoren en het geheel in goede banen te leiden”, zegt de bewindsman.

In oktober is Amoksi, nadat de goudmaatschappij melding had gemaakt van de onveilige situatie waarin de gouddelvers verkeren, zich samen met vicepresident Ronnie Brunswijk die belast is met de ordening zich gaan oriënteren en overleg geleegd met het management van Zijin. Er zijn afspraken gemaakt en gerapporteerd aan president Chan Santokhi. Op de ochtend van de ramp, 20 november, is er onder leiding van Brunswijk vergaderd met de leiding van Zijin.  “Er zijn afspraken gemaakt over hoe verder deze zaak aan te pakken.

De vraag was daarbij als een gedoogd beleid zou worden gehanteerd in overleg met de Goudmaatschappij, omdat de veiligheid op het spel stond en anderzijds gekeken werd naar de sociaaleconomische situatie van de goudzoekers. “De afspraken zijn niet uitgekristalliseerd. We waren en zijn bezig te praten om bepaalde maatregelen te treffen zoals registratie en het creëren van een veilige omgeving, maar we zijn er niet aan toe gekomen om deze afspraken concreet te maken en ze ook uit te voeren. Jammer genoeg is het er niet van gekomen. Vier uur na die bespreking voltrok de ramp zich”, zegt Amoksi.

Volgens de bewindsman werkt de politie samen met de leiding van Ordening Goud Sector. De afgelopen weken en dagen heeft de regering het besluit genomen voor wat betreft de ordening van de sector, dat de werkzaamheden worden uitgebreid met Justitie en de belastingdienst.

Er moet een complete heroriëntatie en herinrichting plaatsvinden van de goudsector.

Volgens Amoksi heeft president Santokhi het besluit genomen dat de vicepresident daarmee belast is om namens de regering het project te trekken. Uit verschillende bronnen wordt echter vernomen dat Brunswijk niet volledig zou hebben meegewerkt om de goudzoekers te laten verwijderen uit het gebied, maar juist naar mogelijkheden zou hebben gezocht dat zij zouden blijven zoeken naar goud in de onveilige situatie. In een reportage van de nieuwssite SUN WEB, op de plek van de ramp is dit ook bevestigd door een kapitein uit het gebied.

“We geven toe dat het een complexe uitdaging is. Je moet ontzettend veel capaciteit hebben om daar aanwezig te zijn”, zegt Mathoera. Volgens haar horen bij deze complexiteit ook tal van andere logistieke zaken, zoals de veiligheid van manschappen, voeding en materiaal. De Defensieminister ontkent niet dat de overheid in deze een eigen verantwoordelijkheid heeft, maar ook de goudmaatschappij.  De regering probeert het productieproces van de goudmaatschappij ook niet te frustreren, omdat dat een belangrijke bron van inkomsten is.

Mathoera herinnert eraan dat deze uitdagingen plaatsvinden midden in een crisis waarin het land zich bevindt en in een keer investeren in de ordening en de veiligheid op dit moment niet mogelijk is. Mathoera zegt dat vooral gekeken moet worden naar alternatieve werkomstandigheden voor de kleinschalige gouddelvers, maar ook naar herscholing en bewustwording. “Het is een heel complex vraagstuk maar het vraagt om een integrale aanpak. In een keer valt het niet op te lossen en zeker niet in een crisisperiode. Maar als regering proberen wij toch te ontmoedigen en maatregelen te treffen , maar tegelijkertijd zijn daar de risico’s die nu geleid hebben tot dit ongeval”.

Op de persconferentie waren naast Amoksie en Mathoera, ook minister Gracia Emanuels van Regionale Ontwikkeling en Sport, de districtscommissarissen van Brokopondo, directeur Herman Jinti van de medische Zending, voorzitter Jerry Slijngaard van het NCCR en enkele politiefunctionarissen aanwezig. Allen hebben met nadruk de kleinschalige goudzoekers opgeroepen het onveilig gebeid onmiddellijk te verlaten.

Van de 15 omgekomen mannen zijn intussen 12 geïdentificeerd. De lijken zullen na overleg met het Openbaar Ministerie worden afgestaan aan de families. Er moet nog gezocht worden naar mogelijke slachtoffers op de plek van de ramp. Er worden nog enkele goudzoekers vermist. Er is een oproep gedaan aan familie en de lokale gemeenschap om niet te gaan zoeken naar vermisten in het gebeid omdat het daarvoor te onveilig is.

UNITEDNEWS

 

| united news | Door: Redactie