• donderdag 23 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

REGERING FAALT STRUCTUREEL MET BEHALEN SOCIALE DOELEN HERSTELPROGRAMMA

| united news | Door: Redactie

Auteur: Wilfred Leeuwin.

De regering blijft maar ronddolen in een vicieuze cirkel van kortetermijnmaatregelen, zoals het verstrekken van pakketten en mist, zonder een langetermijnbeleid, de sociale doelen in het herstelprogramma dat met het Internationaal Monetair Fonds is afgesproken.

Zo concludeert de Suriname Economic Oversight Board in haar recent uitgegeven bulletin van januari. De SEOB benadrukt dat er een herevaluatie van het initiële sociaal programma noodzakelijk is.

De reden hiervoor zijn volgens het orgaan een achterhaalde armoedegrens met fors gestegen inflatie en weinig of onjuiste doelgroepen in het sociaal programma omdat de koopkracht fors is achteruitgegaan voor meerdere groepen. De SEOB vindt ook dat

er een nieuwe samenstelling nodig is van de behoeften van de samenleving.

Geen transparantie

De SEOB, die de macro-economische data van Suriname bijhoudt en analyseert, evenals het herstelprogramma van de regering met het Internationaal Monetair Fonds (IMF), vindt het noodzakelijk dat er meer transparantie is over de uitvoering van het sociaal programma.

Er wordt op gewezen dat dit sociaal programma een wezenlijk inherent deel is van het herstelprogramma. Er moet met name meer duidelijkheid komen van de regering over de verdere kostenverhogende maatregelen die dit jaar genomen zullen worden.

Onder transparantie noemt de SEOB het publiceren van de voortgang en de effectiviteit van de

sociale uitkeringen. Opnieuw wordt door het orgaan aanbevolen om de uitbetaling van deze sociale uitkeringen transparanter te maken via het banksysteem, wat efficiënter is, maar ook corruptie ontmoedigt.

Vicieuze cirkel Het verstrekken van pakketten beschouwt de SEOB niet als een duurzame oplossing voor het sociaal vraagstuk. Het IMF schat de inflatie voor 2024 immers op circa 20%. Dit zal betekenen dat de koopkracht van de burger nog verder zal worden verminderd.

Volgens het instituut zal dat te wijten zijn aan een verdere afbouw van subsidies op nutstarieven, de implementatie van de belasting toegevoegde waarde op nutstarieven, mogelijke prijsstijging van brandstof.

Er wordt eraan herinnerd dat door het IMF is aangegeven dat het sociaal programma als doel heeft de zwakkere groepen, alsook mensen in rurale gebieden te beschermen vanwege de afbouw van de subsidies en de daarbij gepaard gaande forse daling van de koopkracht. Echter, blijkt dat de overheid haar targets voor dit onderdeel van het herstelprogramma structureel niet behaalt.

De overheid blijft helaas in de vicieuze cirkel van kortetermijnmaatregelen, waaronder het uitdelen van pakketten. De doelstelling voor sociale uitgaven is in tegenstelling tot het merendeel van de maatregelen minimaal.

In het derde kwartaal van 2023 diende de overheid ruim SRD 2.971 miljoen aan sociale uitgaven besteed te hebben. Echter, de realisatie viel ruim SRD 1.056 miljoen lager uit. Niet alleen blijven de sociale uitgaven achter op de doelstelling, ook de effectiviteit en transparantie van de uitgaven laten te wensen over.

Public Sector Reform De SEOB vraagt ook aandacht voor de public sector reform. “Wij zien het ministerieel besluit voor stopzetting van salarissen voor ambtenaren die niet her-registreren (“spookambtenaren”) als een stap in de goede richting.

Op deze manier kan de positie van de actieve ambtenaar verbeterd worden met de middelen die bespaard worden op de ‘spookambtenaren’. De aanpak van het ambtenarenapparaat is meer dan noodzakelijk, gezien de productiviteit in Suriname op een neerwaartse trend is. Het bruto binnenlands product (BBP) per arbeider wordt hierbij door de Wereldbank gehanteerd als graadmeter voor de productiviteit.

UNITEDNEWS

 

| united news | Door: Redactie