Minister Albert Ramdin in overleg met CCK-vertegenwoordigers dominee Runaldo Gallant (voorzitter) en bisschop Karel Choennie. De Samoa overeenkomst is toegelicht. (Foto: Bibis)
Het Comité Christelijke Kerken (CCK) heeft uitleg gekregen van minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking over de inhoud van het Samoa-overeenkomst tussen de Europese Unie en de ex-kolonién (ACP-landen). Diverse religieuze organisaties hebben hun bezwaren kenbaar gemaakt aan de regering.
De religieuze organisaties struikelen over de nieuwe wetten en regelgevingen over LGBTQ+, transgenderbeleid, verplicht gender- en LGBTQ-gericht onderricht aan schoolkinderen, en aanverwante kwesties. Zij hadden vooraf gekend willen worden voordat de regering ertoe overging om de overeenkomst goed te keuren.
Het CCK werd vertegenwoordigd door bisschop Karel Choennie van de Rooms-Katholieke kerk en CCK-voorzitter dominee Runaldo Gallant. Zij hebben hun bezwaren tegen de Samoa overeenkomst toegelicht. Dit betreft onder andere de perceptie dat Europese sociale waarden en normen worden opgelegd aan de ontwikkelingslanden.
Minister Ramdin gaf hierbij aan dat de overeenkomst tot stand is gekomen
na jarenlange onderhandelingen, waarbij de reeds internationaal geadopteerde teksten in bestaande internationale overeenkomsten als leidraad werden gebruikt. Tevens benadrukte de minister dat de overeenkomst in de kern geen mensenrechtenverdrag is, maar een partnerschapsovereenkomst met een breed scala aan samenwerkingsgebieden. Deze samenwerkingsgebieden zijn onder andere milieu, klimaat, ontwikkeling, investeringen, handel en veiligheid. Voorts gaf Ramdin mee dat Suriname, als soevereine staat, bij de uitvoering zelf invulling zal geven aan de overeenkomst, gebaseerd op eigen inzichten en culturele normen en waarden. Het ministerie meldt dat afgesproken is de consultaties met alle belangengroepen voort te zetten.