
Ramdin belicht uitdagingen en mogelijkheden handel Afrika en Caribisch gebied
| ABCSuriname | Door: Redactie
Als onderdeel van het AfriCaribbean Trade and Investment Forum 2024 is een sessie gehouden gericht op de handelsbetrekkingen tussen Afrika en het Caribisch gebied. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking heeft tijdens de sessie op 13 juni 2024 zijn visie gedeeld in aanwezigheid van handelsvertegenwoordigers van de publieke en private sector uit zowel Afrika als het Caribisch gebied. Minister Ramdin heeft het belang benadrukt van politiek engagement, de verbinding tussen mensen en het bedrijfsleven en het gebruik van bestaande platforms om vooruitgang te boeken.
In de context van de fragmentatie en de kracht van multilateralisme
Het gedeelde cultureel-historisch erfgoed moet vanuit een beleidsperspectief inspireren tot samenwerking op het handelsgebied. De bewindsman laat doorschemeren dat de
“Vaak zien we een geweldig perspectief en bereidheid op politiek niveau, maar optechnisch niveau zijn er obstakels. Er moet een politieke wil zijn om obstakels enhandelsbelemmeringen weg te nemen. We moeten die politieke wil omzetten in eenoplossingsgerichte technische aanpak.”
De people-to-people connection met Afrika moet beter volgens minister Ramdin. “Reizen tussen Afrika en het Caribisch gebied is op dit moment alleen mogelijk via de Verenigde Staten van Amerika of Europa. Er zijn nauwelijks directe verbindingen, en dat moet toenemen omdat het de menselijke communicatie handel en investeringen makkelijker zal maken en vertrouwen zal creëren.” Hij is ingenomen met de ontmoetingskansen gecreëerd door het AfriCaribbean Trade and Investment Forum. “Misschien moet het de volgende keer in Afrika plaatsvinden waarbij het Caribisch privébedrijfsleven naar Afrika wordt gebracht.”
Minister Ramdin benadrukt verder dat het handig is gebruik te maken van bestaande fora voor de samenwerking. “Laten we geen nieuwe mechanismen ontwikkelen voor onderhandelingen, want we hebben al onderhandelingsplatformen.” Hij noemt als voorbeeld de Organisatie van Afrikaanse, Caribische en Pacifische Staten (OACPS) die regelmatig bijeenkomt. “Het wordt gezien als een platform voor communicatie met Europese landen, maar waarom zouden we het niet gebruiken voor ons eigen voordeel?”
| ABCSuriname | Door: Redactie