• woensdag 22 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Raghoebarsing: “44% geld sociaal beleid komt terecht bij middenklasse en rijke mensen”

| waterkant | Door: Redactie

Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën & Planning in Suriname stelt dat er een misverstand is ontstaan over zijn recente zijn uitspraken over de Algemene Ouderdomsverzekering (AOV). Personen die werken en elke maand geld afdragen t.b.v. AOV, behouden volgens hem hun recht tot uitbetaling van AOV ongeacht of zij rijk of arm zijn.

Personen die nooit AOV hebben gestort, maar wel de AOV gerechtigde leeftijd hebben bereikt wil hij de keus geven om zelf te bepalen of zij wel of niet behoefte hebben aan deze uitkering.

“Een heleboel geld van het sociaal beleid komt niet bij de armen terecht. 44% komt terecht bij

de middenklasse en rijke mensen. Niet iedereen heeft dat geld daar nodig. Dus als we datzelfde hoeveelheid geld daadwerkelijk goed laten terechtkomen bij de arme mensen, dan kan de armoede in dit land binnen 1 tot 2 jaren enorm teruggedrongen worden…van 17,5% naar 2,5%. Dat zijn cijfers die doorberekend zijn door de Wereldbank, IDB, Adekus en ABS”, zei de minister in het programma Bakana Tori.

Volgens Raghoebarsing zijn er genoeg rijke mensen, waaronder ondernemers, die bereid zijn afstand te doen van deze sociale uitkering.

De Surinaamse overheid betaalt maandelijks AOV aan 70.000 mensen. Indien dit terug kan worden gebracht naar 60.000 of

50.000 zou er volgens de minister dan een heleboel kunnen worden gespaard en besteed kunnen worden aan de werkelijke bestrijding van armoede. Bij AOV zijn er volgens de bewindsman bij wet twee dingen in één geregeld. Zo betalen landsdienaren elke maand 4% van het salaris voor AOV, waardoor AOV een recht wordt.

“Dan maakt het niet uit of ik rijk of arm ben. Ik heb er recht op want ik heb ervoor gestort. En dat kan je niemand afnemen”, zegt de minister.

Het tweede is voor de mensen die geen AOV gestort hebben en in deze groep zitten er zowel rijke als arme mensen. Volgens Raghoebarsing zeggen een heleboel van deze rijke mensen, waaronder ondernemers en mensen die nooit ambtenaar zijn geweest, dat ze het geld niet nodig hebben.

“Die mensen zouden met genoegen zeggen: haal dat weg bij mij en geef het aan arme mensen. Zorg dat het beleid beter wordt en dat we samen een beter land opbouwen”, aldus de minister.

 

| waterkant | Door: Redactie