QUALOGY GING EERDER IN DE FOUT
| united news | Door: Redactie
Auteur: Armand Snijders
Het bedrijf Qualogy dat recentelijk werd besproken in De Nationale Assemblee omdat het onterecht voor heel weinig geld elektriciteit aangeleverd zou krijgen van de EBS, is in het verleden behoorlijk de fout in gegaan.
In 2007 kreeg de Qualogy Holding in Nederland 745.000 euro aan subsidies van het ministerie van Economische Zaken, die doelbewust deels onjuist werden aangewend. Er werd destijds aangifte tegen het bedrijf en haar eigenaar Paul Mehilal gedaan.
Qualogy kwam recentelijk in eigen land onder vuur te liggen van de oppositie in De Nationale Assemblee. De onderneming zou volgens NDP-fractieleider Rabin Parmessar sinds juni 2022 tegen een
Ook zouden er voor het bedrijf containers illegaal het land zijn binnengekomen. Volgens Parmessar is dat allemaal zeer opvallend omdat Mehilal, die zo’n vijftien jaar geleden als diaspora-Surinamer terugkeerde naar Suriname, niet alleen ondernemer is maar ook in 2020 door president Chandrikapersad Santokhi werd benoemd als één van zijn vele beleidsadviseurs. Daarnaast is hij voorzitter is van de E-GOV, die de digitalisering van overheidsprocessen in goede banen moet leiden.
Mehilal sprak in een reactie de aantijgingen van Parmessar tegen en ontkende
Ook de beschuldigingen dat Qualogy containers het land zouden hebben ingevoerd, waarover niet de gebruikelijke invoerrechten betaald zouden worden, verwijst de ondernemer naar het rijk der fabelen. “Ik kan u geruststellen dat alle containers volgens het reguliere Douane systeem zijn binnengekomen en de bijbehorende invoerrechten zijn betaald.” Al deze aantijgingen zijn tot op heden nog niet door onafhankelijke deskundigen bevestigd of ontkracht. Dus daarover is het laatste woord vast nog niet gezegd.
Managing director Nilesh Bishesar van Qualogy Caribbean stelt dat het bedrijf niets te maken met de andere activiteiten: “We zijn een onafhankelijk bedrijf dat zich uitsluitend richt op IT-dienstverlening en zich dus niet bezighoudt met blockchainmining”, zo zei hij onlangs in de Ware Tijd. Via een persbericht trachtte de onderneming alle onterechte associaties die gemaakt zijn of nog gemaakt zullen worden tussen Qualogy Caribbean en de blockchainmining-activiteiten resoluut uit de wereld helpen’.
Hoewel Mehilal aandeelhouder is van zowel Qualogy Caribbean als van de blockchain mining-farm te Paranam, is volgens het bedrijf in 2022 een aparte entiteit voor de blockchainmining opgericht die zelfstandig opereert. ‘Deze entiteit heeft verder geen enkele relatie met de bedrijfsactiviteiten van Qualogy Caribbean’, zo beweert de leiding van de onderneming.
Maar inmiddels is duidelijk geworden dat Mehilal en Qualogy geen onbesmuikt verleden hebben. In 2007 werd door Qualogy Holding in Nederland bij het ministerie van Economische zaken subsidie aangevraagd om een ICT-business en consultancy in Suriname op te zetten. Uiteindelijk werd een bedrag van 745.000 euro toegekend in het kader van het Programma Samenwerking Opkomende Markten (PSOM) van de EVD.
Via de PSOM worden innovatieve investeringsprojecten in ontwikkelingslanden gestimuleerd om zodoende financiële groei te bevorderen en werkgelegenheid te creëren. Met die bijna driekwart miljoen euro ging Mehilal aan de slag ging en werd Qualogy Suriname opgezet. Die naam werd overigens jaren later veranderd in Qualogy Caribbean.
Maar bij de controle van de besteding van de subsidiegelden, bleek dat er behoorlijk was gesjoemeld en dat er niet de afgesproken hardware voor het project was gebruikt. Er werd gedaan alsof nieuwe Dell-computers waren verstuurd naar Suriname, terwijl er in werkelijkheid oude en grotendeels afgeschreven hardware was verstuurd.
Bij het ministerie van Economische zaken werd echter wel de nieuwprijs gedeclareerd en in eerste instantie ook betaald. Maar toen de aap uit de mouw was gekomen, werd 346.756 euro van Qualogy teruggevorderd.
Er werd aangifte tegen Mehilal gedaan en hij werd door de Nederlandse rechter veroordeeld voor het oplichten van het ministerie; hij moest een taakstraf uitvoeren. Ook heeft de Nederlandse Fiscale inlichtingen en opsporingsdienst (FIOD) een inval gedaan bij het bedrijf omdat het verdacht werd van belastingfraude.
Het nam niet weg dat Qualogy sindsdien is uitgegroeid tot de grootste automatiseerder van Suriname met twee vestigingen en aan tientalen mensen werk biedt. Maar het ministerie van Economische Zaken in Nederland heeft sinds de frauduleuze handelingen van Mehilal aan het licht zijn gekomen, de handen van Qualogy afgetrokken en niets meer met de onderneming te maken hebben.
UNITEDNEWS
| united news | Door: Redactie