• donderdag 09 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

PVV'er Martin Bosma gekozen tot nieuwe Kamervoorzitter

| snc.com | Door: Redactie

PVV-Kamerlid Martin Bosma is de nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer. Hij heeft donderdagmiddag 75 van de 145 geldig uitgebrachte stemmen gekregen. Bosma had twee stemrondes nodig om de benodigde meerderheid te krijgen. In de eerste ronde haalde de PVV'er 71 stemmen en Tom van der Lee (GL-PvdA) 61. In de tweede ronde won Bosma met vier extra stemmen.

Van der Lee kreeg er 66. Dertien stemmen werden uitgebracht op Kamerleden die zich niet kandidaat hadden gesteld: tijdelijk Kamervoorzitter Roelien Kamminga (VVD) en Raymond de Roon (PVV). Na zijn verkiezing werd Bosma omhelsd door partijleider Geert Wilders, die hem ook een

bos bloemen overhandigde.

De PVV-fractie ging staan en applaudisseerde voor Bosma. Van der Lee bleef teleurgesteld zitten. De Kamerleden schreven hun keuze op een blauw briefje. Die briefjes moesten ze in een stembus doen. Na de stemming nam Bosma de voorzittershamer over van Kamminga.

De 59-jarige Bosma is een radicale PVV'er van het eerste uur. Hij was een van de eersten die zich begin deze eeuw aansloten bij Wilders. Bosma is een van Wilders' vertrouwelingen en een hardliner binnen de partij. Vriend en vijand prijzen hem om zijn kwaliteiten als het gaat om het neutraal leiden van de debatten. Hij houdt Kamerleden

kort en brengt humor mee. Maar veel partijen zagen liever geen PVV'er als boegbeeld van het parlement.

Tijdens het debat kreeg Bosma veel kritische vragen, omdat zijn partij zich de afgelopen jaren vaak negatief heeft uitgelaten over de rechterlijke macht en het parlement. "Er moet ruimte zijn voor alle kritiek als die voortkomt uit een mandaat van de kiezer", vindt Bosma. Dat betekent volgens de PVV'er niet dat mensen alles kunnen zeggen. De typering extreemrechts - zoals DENK de PVV onlangs noemde - vindt hij bijvoorbeeld niet kunnen. Dat vindt hij "in wezen een nazivergelijking".

Een deel van de verantwoordelijkheid voor fatsoensnormen ligt wat Bosma betreft bij Kamerleden zelf. Als de Kamervoorzitter geen aanleiding ziet om in te grijpen, staat het parlementariërs vrij om elkaar aan te spreken. Als voorzitter belooft Bosma "boven de partijen" te staan en neutraal te zijn. "Dat is onze traditie." Verder wil de PVV'er de invloed van lobbyisten inperken.

"Want dat ondermijnt onze geloofwaardigheid als Tweede Kamer." Ook belooft hij dat om 23.00 uur "het licht uitgaat" in de Tweede Kamer. Dat noemt hij de regel van de "guillotine". In 2016, toen Bosma ook solliciteerde, weigerde hij afstand te nemen van de kwalificatie "nepparlement". Wilders gebruikt deze term met enige regelmaat. Bosma verdedigde zich door te zeggen dat hij als voorzitter geen eigen mening heeft, zich als een soort "robot" aan het reglement van orde houdt en uitvoert en zegt wat een meerderheid van de Kamer wil. "Ik zal zo neutraal zijn, dat het pijn doet aan uw ogen", zei hij.

Wat doet een Kamervoorzitter?

Het takenpakket van de voorzitter is divers. Naast het leiden van de debatten stelt de voorzitter samen met het Presidium de debatagenda vast. De voorzitter is bovendien het boegbeeld van de Kamer. Bij ceremonies en bezoek van buitenlandse staatshoofden representeren de voorzitters van de Tweede en Eerste Kamer het parlement. Zo ontvingen Vera Bergkamp en voorzitter van de senaat Jan Anthonie Bruijn afgelopen voorjaar de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Redactie