President wil vervolging Van den Bergh; boek moet uit handel
| starnieuws | Door: Redactie
President Chan Santokhi heeft via advocaat Gerold Sewcharan een klacht ingediend bij de procureur-generaal over een boek van de hand van de Nederlandse ondernemer Gerard van den Bergh van Doksenclub. Hij gaat in het boek in
In De Nationale Assemblee stelde Assembleelid Ann Sadi (NDP) donderdagavond de kwestie aan de orde. Ze zei dat ze geschokt is door een publicatie. Zij merkte op dat het funest is voor zakendoen met Suriname. "Nationaal en internationaal is dit niet te pruimen, voorzitter. Dit kunnen wij niet toestaan. Dus ik denk dat de president ons antwoord moet geven". Sadi hoopt dat de publicatie fake is.
De president
In zijn boek stelt Van den Bergh dat het succes van zakendoen in Suriname niet alleen afhangt van een persoonlijk netwerk, maar ook van politieke bescherming. Volgens hem zijn wet- en regelgeving in Suriname ondergeschikt aan de grillen van politici. Zelfs de hoogste man in het land blijkt niet in staat ambtenaren en kapitaalkrachtige figuren te dwingen zich aan wetten en regels te houden, zelfs wanneer dit het nationaal belang schaadt.
Via een deurwaardersexploot heeft Sewcharan namens de president de directeur van Vaco gevraagd om het boek onmiddellijk uit de handel te halen. De verkoop van het boek moet onmiddellijk worden stopgezet. De reeds verkochte boeken moeten worden teruggehaald. Het boek moet op geen enkele manier worden verspreid. Ook de publicatie van de afbeelding dient door Vaco onmiddellijk te worden teruggenomen en gestopt. Indien dit niet gebeurd zal er een kort geding worden aangespannen tegen de boekhandel.Aangevoerd wordt dat de president nimmer toestemming gegeven heeft voor het gebruik van de foto. Hij ervaart de afbeelding als een inbreuk op zijn recht op bescherming van zijn morele integriteit, zijn goede naam en eer, maar ook op zijn reputatie als president van de Republiek Suriname, wat daardoor ook schadelijk is voor de Staat Suriname. "De afbeelding, althans de inhoud ervan in samenhang bekeken, legt een verband tussen de president en corruptie", staat in de deurwaardersexploot.
Benadrukt wordt dat de afbeelding schadelijk is voor de goede naam en eer, de reputatie en pleegt een inbreuk op de grondrechten van de president zoals vastgelegd in artikel 9 lid 1 en 17 lid 1 van de grondwet en andere wettelijke bepalingen. Deze inbreuk levert laster, smaadschrift, smaad, c.q. belediging op. Deze handelingen zijn strafbaar gesteld in het Wetboek van Strafrecht. Vaco wordt hoofdelijk aansprakelijk gesteld voor de schade.
| starnieuws | Door: Redactie