• vrijdag 19 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

President Santokhi terug in Suriname na werkbezoek Bahamas

| ABCSuriname | Door: Redactie

President Chandrikapersad Santokhi, die op 10 juni vertrok richting Bahama’s, is vanochtend teruggekeerd naar Suriname. Het staatshoofd heeft in Nassau, de hoofdstad van het Caribische eiland, de 31ste Afreximbank Annual Meetings (AAM) en de derde editie van het AfriCaribbean Trade and Investment Forum (ACTIF) bijgewoond. De regeringsleider heeft ook een reeks van bilaterale gesprekken gevoerd.

Tijdens het AfriCaribbean Trade and Investment Forum 2024 merkte president Santokhi op dat de samenwerking tussen Afrika en het Caribisch gebied nog niet voldoende is benut. Zeven staatshoofden, voormalige staatshoofden of hun vertegenwoordigers namen donderdag deel aan de plenaire zitting. Het thema was ‘United we stand,

divided we fall’, gericht op het opbouwen van relaties voor gedeelde toekomstperspectieven voor alle Afrikanen. Het Surinaamse staatshoofd stond stil bij het belang van een langetermijnvisie en samenwerking tussen Afrika en het Caribisch gebied. Hij is voorstander van dat de mogelijkheden die jarenlang zijn gemist, uiteindelijk worden benut. Er zijn volgens hem tal van mogelijkheden op het gebied van financiën, productie, arbeid en connectiviteit.

President Santokhi heeft tijdens het werkbezoek aan de Bahama’s een breedvoerig overleg gehad met de president van de Afrexim Bank, Benedict Oramah. Tijdens de deliberatie is er van gedachten gewisseld over mogelijke samenwerkingsmogelijkheden. De financiële instelling heeft

interesse in de olie- en gassector, toerisme-, vastgoed- en de agrarische sector in Suriname. De regeringsleider heeft met Oramah gesproken over schuldherfinanciering en diverse investeringsmodaliteiten. In aanloop naar een handels- en investeringsmissie later dit jaar, geleid door de president van de Afrexim Bank, worden momenteel alle potentiële projecten in kaart gebracht. Dit initiatief moet resulteren in een bezoek aan Suriname om de economische banden te versterken. In de tussentijd zullen technische besprekingen plaatsvinden over de mogelijke herfinanciering van bestaande schulden. Het doel van deze herfinanciering is om schulden tegen gunstigere voorwaarden af te lossen, waardoor er meer fiscale ruimte ontstaat binnen de Surinaamse begroting.

President Santokhi benadrukt het belang van het versterken van banden tussen de bevolkingen van Afrika en het Caribisch gebied. Hij stelt dat deze samenwerking verder gaat dan zakelijke relaties en ook culturele uitwisselingen, educatieve samenwerkingen en het opbouwen van wederzijds begrip en vertrouwen omvat. “Deze menselijke verbindingen vormen de basis voor duurzame en betekenisvolle samenwerking. Bovendien biedt deze samenwerking kansen om de levenskwaliteit te verbeteren door economische groei, betere toegang tot goederen en diensten en versterkte culturele banden”, aldus het staatshoofd. Afrika en het Caribisch gebied kunnen samen een markt van meer dan twee miljard mensen creëren, wat zal leiden tot gedeelde welvaart en ontwikkeling.

| ABCSuriname | Door: Redactie