• maandag 06 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

President Santokhi legt vinger op zere plekken beleid

| starnieuws | Door: Redactie

Voor de resterende 17 maanden van zijn regeertermijn heeft president Chan Santokhi samen met zijn team de prioriteiten al vastgesteld. Van grondbeleid, volksgezondheid, veiligheid tot onderwijs, infrastructuur en het sociaal programma. Het staatshoofd heeft de zere plekken blootgelegd en de remedie ervoor helemaal uitgedokterd met de deskundigen binnen zijn regeerteam. 

Bij grondbeleid komen er drastische hervormingen. Er komen nieuwe directieteams, nieuwe structuren bij grondinspectie en domeinen, meer informatie, meer transparantie, belooft het staatshoofd in een exclusief interview met Starnieuws. 

Het voedselprogramma en het landelijke woningbouwprogramma die hoge prioriteit hebben, zijn al van start gegaan. Infrastructuur noemt Santokhi ook

in het lijstje. Voor de wegen komen er fondsen van het Saudi Fonds en de IDB. Er komt geld los voor asfalteren en bezanden van wegen. De prioriteiten zijn al vastgelegd.

Veiligheid

Santokhi blijft stilstaan bij veiligheid. "Veiligheid is een groot vraagstuk op dit moment en de minister weet het... ik heb hem vaker gezegd dat ik niet tevreden ben met het veiligheidsbeleid." Het staatshoofd stelt dat er hervormingen komen in het korps, omdat "een groot probleem van de veiligheid in de organisatie zit. We hebben een groot integriteitsprobleem in de politieorganisatie en dat moet worden aangepakt."

Bij Justitie en Politie

heeft hij twee prioriteiten, de integriteit in het korps aanpakken en tegelijkertijd het veiligheidsprobleem daar aanpakken. "Daarvoor gaan we een korpsleiding hebben die wel in staat is deze twee prioriteiten van de regering te realiseren, maar het zijn ook prioriteiten van de samenleving."

Volgens Santokhi snakt de samenleving weer naar een politieapparaat waar ze voldoende vertrouwen in heeft. "De samenleving wil veiligheid, buurtveiligheid en met name het veiligheidsgevoel... dat zal hoge prioriteit hebben."

Volksgezondheid

Bij volksgezondheid is het een vraagstuk van goedkope medicijnen. Het staatshoofd legt uit dat de regering medicijnen heeft gehad van de Indiase regering voor langer dan een jaar. Het gaat om meer dan 30 medicijnen die voorkomen in de medische klapper.

En toch is zijn persoonlijke ervaring dat niet alle apotheken zijn voorzien. Toen hij twee weken geleden in Nickerie was, werd hij door het Mungra Medisch Centrum geconfronteerd met het ontbreken van medicijnen in de apotheek.

Ook de SZF-apotheek in Nickerie bleek geen medicamenten te hebben. Na een telefoontje met de minister van Volksgezondheid, bleek dat de medicijnen zijn gegaan naar RGD en Medizebs. In ieder geval heeft hij opgedragen dat Nickerie ook wordt voorzien van medicijnen. "Medicijnen moeten bereikbaar en toegankelijk zijn voor de burger." Hij vertelt dat de Indiase regering een eis heeft en dat is dat de medicijnen niet verkocht mogen worden, ze zijn voor de samenleving bestemd. 

Santokhi stelt dat er schot komt in de voorziening van goedkope medicijnen. BGVS heeft namelijk een deel van de medicijnen van een Indiaas bedrijf waarmee de regering een overeenkomst heeft, goedgekeurd. Nu vinden de eerste zware verschepingen van de medicijnen plaats. "Nu gaan we volop medicijnen krijgen, tegen een veel veel lagere prijs in vergelijking met die we nu betalen voor onze medicijnen die uit alle delen van de wereld komen."

Voor het probleem van al die specialistische afdelingen waar apparaten en apparatuur niet werken, zegt Santokhi dat de acht miljoen euro restant verdragsmiddelen bestemd wordt voor medische apparatuur en reparatie van apparaten die niet functioneren. "De burger moet ervan verzekerd zijn dat als zij daar komt, alle apparaten functioneren. Wat hebben we aan zware moderne gebouwen als apparaten niet functioneren?"

Het probleem met de bemensing pakt de regering ook aan. Brain drain probeert ze te voorkomen met financiële incentives. Met de specialisten is de regering ook in onderhandeling om tot een vergelijk te komen dat er een andere loonstructuur komt bij deze groep.

Een structuur dat betaalbaar is en kan worden gedragen door de samenleving en Volksgezondheid. Daarmee probeert de regering ook wat duurzaamheid te garanderen binnen de gezondheidszorg. "Het gaat om behoud van specialisme en dat ze daar ook een beetje tevredenheid hebben en niet wegtrekken."

Onderwijs

En dan onderwijs. "Alle kinderen moeten naar school," stelt het staatshoofd. Hij merkt op dat er op dit moment een groot capaciteitsprobleem is dat kinderen niet voldoende opgevangen kunnen worden op de verschillende scholen. Er is al geld vrijgemaakt voor het ministerie om alvast lokalen bij te bouwen op onderwijsfaciliteiten. Behalve dat die extra lokalen komen om de kinderen op te vangen, komt er tegelijkertijd een transitie van het onderwijs naar marktgericht onderwijs. 

Er moet worden geïnvesteerd in waar de kinderen sterk in zijn, talentonderwijs. Die opleidingen moeten komen, zegt Santokhi, "marktgericht zodat die kinderen niet in die dropout sfeer terug gaan. Als ze toch opgeleid en getraind kunnen worden, kunnen ze daarmee ook een bijdrage leveren aan die economische ontwikkeling en kunnen ze ook zelfstandig een gezin gaan opbouwen met het inkomen dat ze hebben."

| starnieuws | Door: Redactie