• woensdag 22 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Pijn en leed als gevolg van verkeersongeval hebben geen marktprijs, maar zijn reëel

| dagblad suriname | Door: Redactie

Pijn, leed en verminderde kwaliteit van het leven als gevolg van een verkeersongeval kunnen niet in een marktwaarde worden uitgedrukt, maar het is reëel. Bij verkeersslachtoffers wordt vaak op de eerste plaats gedacht aan mensen die als gevolg van een verkeersongeval het leven hebben gelaten. Het is heel erg dat mensen het leven moeten laten als gevolg van verkeerscriminaliteit. Maar, men dient niet te vergeten dat er tal van personen zijn die als gevolg van een verkeersongeval met blijvende letsels verder door het leven moeten gaan. 

Eugenie Esajas, ondervoorzitter van de Korps Suriname Verkeersvrijwilligrs (KSV), zei vorige week donderdag tijdens de

paneldiscussie van de Vereniging van Economisten in Suriname over de impact van criminaliteit op de economie, dat er tal van personen zijn die met fysieke en psychische klachten en andersoortige gezondheidsproblemen verder door het leven moeten gaan als gevolg van een verkeersongeval. Dit zijn zaken die niet in geld uit te drukken zijn. Zaken die wel in materiële zin zijn uit te drukken maken de situatie van verkeersslachtoffers en hun naaste omgeving er niet minder op. 

In geval wanneer men niet meer kan werken zoals voorheen vanwege een blijvende letsel, is er sprake van verlies van inkomen. Dan komen nog de

medische kosten om de hoek kijken. Verder ook nog de kosten van vervoer naar en van de zorglocaties, het afhalen van garantiebrieven en de lange wachttijden tijdens afspraken bij de medische specialist. Begeleiders moeten vaak een hele dag van het werk blijven of verlof opnemen. 

De gevolgen van een verkeersongeval zijn vaak niet alleen voor de slachtoffers zelf, maar zijn ook voor hun naaste omgeving zoals naaste familieleden en of het werk. Met deze voorbeelden geeft de ondervoorzitter van de KSV aan, dat verkersongevallen bestaande structuren in de samenleving activeren die allemaal kostenverhogend zijn.

Over de vele ongevallen in het verkeer zegt mevrouw Esajas dat het rijden met een te hoge snelheid de belangrijkste boosdoener is.

| dagblad suriname | Door: Redactie