• zondag 23 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Petronas kan met Blok 52 eerste Surinaamse gasproject ontwikkelen

| starnieuws | Door: Redactie

Het Noorse Rystad Energy ziet het eerste op zichzelf staande gasproject van Suriname mogelijk al in 2031 werkelijkheid worden, in het door Petronas beheerde Blok 52. De Blok 52-exploitant wordt geholpen door het tienjarige belastingvoordeel dat hij in een recente Letter of Agreement (LoA) heeft gekregen om de ontwikkeling van gasreserves te stimuleren.

"Ondersteund door voortdurende evaluatie-inspanningen is deze LoA van cruciaal belang bij het evalueren van de haalbaarheid van gasproductie, waardoor mogelijk de vroegste aardgasproductie van Suriname tegen 2031 wordt vergemakkelijkt", aldus Rystad Energy in een rapport van 24 april. In Blok 52 werden drie belangrijke ontdekkingen gedaan. De

laatste ontdekking werd op 15 mei gedaan bij de Fusaea-1-put, gelegen op 170 kilometer van de Roystonea-1-put. Volgens het Britse Wood Mackenzie bevatten de twee samen zo'n 400 miljoen vaten olie.

Er is ook de Sloanea-1-ontdekking. Petronas is in april begonnen met de Sloanea-2-beoordelingsput. De resultaten hiervan zullen bepalend zijn voor de haalbaarheid van een commercieel gasveld. De LoA schetst ook het raamwerk voor de ontwikkeling van gasreserves binnen Blok 52. Het maakt de weg vrij voor onderhandelingen, waaronder het toevoegen van een 'gasaddendum' aan het bestaande contract voor het delen van de productie dat in 2013 werd ondertekend.

Petronas had gezinspeeld

op een project met drijvend vloeibaar aardgas (FLNG). FLNG omvat het winnen van gas uit een drijvend productieplatform, het vloeibaar maken ervan en het opslaan ervan voor transport in gastankers.Blok 52, met een oppervlakte van 4.749 vierkante kilometer, ligt ten noorden van Suriname, in het Guyana-Suriname bekken.

Het ongekende succes van ExxonMobil aan de Guyanese kant van het bekken, speelt ook een cruciale rol in de exploratieactiviteiten voor de kust van Suriname. Het bedrijf heeft tot nu toe ruim 11 miljard olie-equivalent vaten gevonden in het Stabroek Block en produceert nu ruim 600.000 vaten olie per dag.Petronas Suriname E&P is de exploitant van Blok 52 met een participatie van 50%. ExxonMobil Exploration and Production Suriname B.V. houdt de overige 50%.

| starnieuws | Door: Redactie