• woensdag 15 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

PALU: Albina lijdt onder verspillend regeerbeleid

| ABCSuriname | Door: Redactie

INGEZONDEN

De PALU gelooft dat de problemen met de energie- en watervoorziening in Albina gemakkelijk voorkomen hadden kunnen worden. De regering heeft de afgelopen jaren de beschikbare middelen niet effectief ingezet. Het beleid lijkt verspillend en ruikt zelfs naar corruptie. Met een ander beleid hadden we ook de problemen in andere sectoren, zoals de zorg en de landbouw wél kunnen oplossen.

VERKEERDE BESLISSINGEN

Er zijn te veel voorbeelden van verkeerde beslissingen door deze regering. Denk maar aan de vele dure buitenlandse reizen van ministers en de president, die weinig tot niets hebben opgeleverd voor ons land. Of de compleet overbodige projecten, zoals

de te dure toiletten in Nickerie of de verbouwing van een zondagsmarkt. Of de kwestie van New Surfin, de diepwaterhaven (of was het een diepzeehaven?) en de zuurstoffabriek waarmee we uiteindelijk meer energie zouden produceren door de productie van waterstof. En laten we de extreem dure brug over de Corantijnrivier niet vergeten, waarbij soms belachelijk hoge bedragen genoemd worden. Experts spreken van een ‘astronomisch’ hoge prijs.

US$8 MILJOEN VERSPILD

Een ander schokkend voorbeeld is het Pan American-schandaal, waar zomaar US$ 8 miljoen werd uitbetaald aan een bevriende ondernemer. Hier werd gedaan alsof het om een keurige vorm van “Public Private Partnership” ging,

terwijl wetten en regels werden overtreden. Dit terwijl belangrijke zaken zoals de gezondheidszorg, productie en energieproblemen met minder geld ondersteund hadden kunnen worden. Ondertussen gaan de OMO’s gewoon door onder toezicht van het IMF. Bankiers en verzekeraars hebben via de Centrale Bank inmiddels bijna SRD 7 miljard aan rente verdiend. Geld dat beter gebruikt had kunnen worden voor echte oplossingen voor het volk.

SLECHTE BELEIDSKEUZES

Ook bij de EBS zien we dezelfde slechte beleidskeuzes. De problemen met de stroomvoorziening in Albina hadden voorkomen kunnen worden. In plaats daarvan neemt de directie geen verantwoordelijkheid en geeft de schuld aan de Raad van Commissarissen (RvC), dat die verkeerde machines zou hebben aangeschaft. Maar sinds wanneer beslist de RvC over dagelijkse zaken? Een deskundige directie had al jaren geleden rekening gehouden met de groeiende vraag naar energie in het oosten van ons land. Toekomstgericht beleid lukt niet, maar het volk kan zich de aanschaf van luxe voertuigen voor directieleden nog goed herinneren.

DESASTREUZE GEVOLGEN

De PALU vindt dat dit verkwistende beleid een direct gevolg is van het oude politieke denken. Met een radicaal andere aanpak, waarbij onze inkomsten beter werden gebruikt, hadden we veel problemen kunnen voorkomen. Ook de opeenvolgende devaluaties en de armoede die daardoor is ontstaan, hadden vermeden kunnen worden.

Als dit soort beleid wordt voortgezet, en de grote opbrengsten van de offshore olie straks binnenkomen, zal dat desastreuze gevolgen hebben voor ons allemaal. Wij moeten daarom radicaal anders stemmen om het oude politiek denken achter ons te laten en te bouwen aan een Suriname dat wél vooruitgaat!

| ABCSuriname | Door: Redactie