• vrijdag 22 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

OVERHEID VERDIENT DIK AAN OPBRENGSTEN STAATSOLIE

| dagblad de west | Door: Redactie

IS DE REGERING READY VOOR GROTE OLIE-INKOMSTEN?

De zoektocht naar aardolie voor onze kust is al een aantal jaren gaande. Staatsolie heeft in het kader hiervan, vaker laten weten dat zij ready hiervoor is en heeft al jaren hier naartoe gewerkt met haar instituten, die zich moeten klaarstomen voor het effect en de gevolgen van deze olievondsten. Staatsolie mag aangeven, dat zij ready is, maar is de regering ‘ready’ voor de voordelen uit de meerdere grote olievondsten?

Staatsolie draait al jaren met hoge winstmarges en dat komt door een goed gestructureerd beleid.  Suriname verwacht alleen al een potentieel tot USD 60 miljard te

verdienen aan de ontwikkeling van koolwaterstofbronnen aan deze vondsten, die tot nu toe voor de kust van ons land zijn waargenomen. Wij vragen ons nogmaals af of de regering ready is? Want de overheid verdient nu al dik aan de opbrengsten van het oliebedrijf. De staat Suriname krijgt 36 procent winstbelasting over elke dollar die Staatsolie verdient.

Het is conform de wet, dat er 36 procent winstbelasting moet worden afgedragen aan de staat. De nettowinst van het bedrijf is dan 64 procent van elke dollar, daarvan gaat weer 50 procent in dividend naar de staat. Dit betekent dat 32 cent per

dollar overblijft voor het staatsbedrijf om herinvesteringen te plegen. Daarom is het zo, dat de staat bij een winst van 100 miljoen dollar, theoretisch 36 miljoen in belastingen ontvangt en weer 32 miljoen van de brutowinst in dividend. Daarnaast ontvangt de staat ook nog loonbelasting van het staatsbedrijf, royalty’s afkomstig uit de Merian goudmijn en ook nog overdrachtsbelasting van de dochteronderneming GoW2.

In 2021 is Staatsolie vanwege de goede vooruitzichten, gestart met het traject voor de financiering van deelname in de eerste ontwikkeling in het diepzeegebied, waarbij tot 20 procent kan worden deelgenomen. In maart 2022 werd de overeenkomst getekend met een combinatie van banken voor de wijziging en verlenging van de huidige lening. Hiermee is een stevige basis gelegd voor financiering van Staatsolie haar deelname aan productie-ontwikkelingen in het diepzeegebied. Ook is er in 2021 een succesvolle aanbestedingsronde gehouden, waarbij blokken zijn toegekend aan toonaangevende internationale oliemaatschappijen. Het succes onderschrijft de grote belangstelling die er is voor ons bassin.

In oktober hebben Staatsolie en Chevron Exploration Suriname Limited (CESL), een productiedelingscontract voor Blok 5 ondertekend. Via dochterbedrijf Paradise Oil Company N.V. heeft Staatsolie een niet-uitvoerend participatiebelang van 40 procent in dit blok. In december heeft CSEL een derde van haar participatiebelang van 60 procent in Blok 5 verkocht aan Shell (KE Suriname B.V.). In april 2022 hebben Staatsolie en Chevron een productiedelingscontract voor Blok 7 getekend, met een 20 procent participatiebelang voor Staatsolie.

Het unieke van deze contracten is dat Staatsolie vanaf de eerste dag participeert in het blok met respectievelijk 40 procent (Blok 5) en 20 procent (Blok 7), terwijl er niet bijgedragen hoeft te worden in de kosten van de exploratiefase. In de diepe offshore zijn Staatsolies internationale partners actief. In Blok 58 (TotalEnergies en APA Corporation) is in 2021 de Sapakara South-1-put aan de eerdere vondsten toegevoegd. In februari 2022 kondigden TotalEnergies en APA opnieuw een olievondst aan met de Krabdagu-1-put. In de Sapakara South-1-put is een ‘stroomtest’ uitgevoerd om de kwaliteit en de omvang van het reservoir én de kwaliteit van de olie te beoordelen. De resultaten waren zeer positief. Staatsolie denkt dat dit reservoir een materiële rol zal spelen in de eerste productieontwikkeling in het diepzeegebied van Suriname.

| dagblad de west | Door: Redactie